Bild på en grupp människor som sitter i en ring

Samtidskonstdagarna 2022

Samtidskonstdagarna 2022 – en mötesplats för hela konstbranschen i Sverige

Varje år arrangerar Statens konstråd konferensen Samtidskonstdagarna. Här möts verksamma inom konstfältet vid olika tillfällen under året. I år anordnar vi tre digitala dialogträffar: 30 mars, 18 maj och 7 oktober. Läs mer under Årets dialogträffar och samtal.

Efter mer än två år av digitala möten är det äntligen dags att ses fysiskt. Vid det avslutande dialogtillfället för Samtidskonstdagarna 2022 träffas vi, 9–11 november i Stockholm!

Statens konstråd bjuder tillsammans med samarbetspartners in till ett fullspäckat program med samtal och erfarenhetsutbyten, deltagarstyrd agenda, workshopar och studiebesök.

I år firar vi dessutom att Samtidskonstdagarna fyller 10 år.

Varmt välkommen att vara med!

Samtidskonstdagarna är en mötesplats för hela konstbranschen där deltagarna bestämmer vad som är angeläget att prata om. Här har vi möjlighet att träffas, inspirera och lära känna varandra.

Samtidskonstdagarna ingår i Statens konstråds permanenta uppdrag om att främja samtidskonstens utveckling och spridning med särskilt fokus på att stärka konstaktörer. Samtidskonstdagarna har gått från att vara en årlig branschträff till att bli en kontinuerlig dialogprocess som Statens konstråd anordnar tillsammans med olika aktörer. Programmet är deltagarstyrt för att var och en tillsammans med kollegor skall kunna prata om och arbeta med sina mest angelägna frågor.

Samtidskonstdagarna 2022 är en mötesplats för konstaktörer att lyfta aktuella frågor och prata om samtidskonstens förutsättningar och utvecklingsfrågor i hela landet. För att svara mot bild- och formområdets många olika behov bjuder Statens konstråd in till ett flertal dialoger under 2022.

Gå med i vår Facebook-grupp

Påbörja samtalet redan nu! Om du är medlem på Facebook skicka en förfrågan om att gå med i gruppen redan nu! Facebookgruppen för Samtidskonstdagarna

Guide till skräddarsytt program 11 november

Här hittar du guiden i PDF.

11 november kl 10:30–17:00 Skräddarsytt program curerat av konsthallen Mint med besök på små och stora konstinstitutioner i Stockholm, guidade visningar och möten med konstnärer. Du kan bland annat besöka: Mint, Filmform – The Art Film & Video Archive, Index – The Swedish Contemporary Art Foundation, Carl Eldhs Ateljémuseum, Tensta Konsthall, Marabouparken konsthall, wip:sthlm, Ateljéföreningen Turbinen, Konsthall C, Färgfabriken konsthall, Hägerstens Medborgarhus och Konstakademien.

Maxat besöksprogram

Under Samtidskonstdagarna står samtalet och mötet i centrum, och utöver det kommer det hända extra mycket i år:

  • Statens konstråd visar sitt nya hem på Skeppsholmen;
  • Moderna Museet och Magasin III Museum for Contemporary Art bjuder in till specialvisningar av sina utställningar;
  • 11 november arrangerar Statens konstråd tillsammans med konsthallen Mint ett skräddarsytt program med workshopar på Statens kulturråd och Postkodstiftelsen, besök på små och stora konstinstitutioner i Stockholm, guidade visningar och möten med konstnärer i deras ateljéer.

Om ni väljer att stanna i Stockholm över helgen kan ni besöka Gallery Weekend den 12—13 november (arrangeras av Sveriges Galleriförbund och tidskriften Artlover).

Program

Programmet uppdateras kontinuerligt och ändringar kan förekomma.

Onsdag 9 november

10:30–17:30 på Kulturhuset Stadsteatern

10:30 Ankomst och registrering. Foajé 3 och Hörsalen på våning 3.

11:00 Välkommen och inledning. Med Statens konstråds direktör Patrick Amsellem och Giorgiana Zachia, projektledare Samtidskonstdagarna.

En kartläggningsprocess: Samtidskonstfältets olika aktörer och funktioner.

12:30 Lunch  

13:40-17.15 (Med pauser) Workshop: Erfarenheter från konstfältet. Lärande och dialog utifrån olika lyssnarfokus. Här presenterar vi ett urval av ämnesområden. På plats får du välja att delta i ett av dessa 14 samtal.

Med utgångspunkt i Agder Kunstakademi på Agder anstalt berättar Bo Krister Wallström (KORO, Norge) om en autonom konstutbildning som ett konstprojekt i ett fängelse med högsta säkerhetsklass och andra komplexa och konfliktfyllda konstprojekt.

I staden växer ett fält:50 konstnärer i Malmö. Mats Stjernstedt berättar om Malmö konsthalls publik- och utställningsrelaterade arbete.

Amanda Ferrada, kulturstrateg, och Olivia Berkowicz, curator, berättar om konkreta verktyg för förändringsprocesser på konstinstitutioner med fokus på inkludering och jämställdhet.

ELASTIC Rural i JädraåsOla Gustafsson berättar om arbetet med att skapa en plats för samtidskonst utanför storstadsregionerna.

Värdet av en lokal konsthall: Anna-Karin Wulgué (just nu kulturchef Katrineholm) berättar om resan från Örebro konsthall till Open Art och andra samarbeten utanför väggarna.

Bussresan – konst i verkligheten – Lena From (Statens konstråd) berättar om arbetet med metodstöd inom offentlig konst.

Emergency Residency: Hanna Isaksson (Resurscentrum för konst Norrbotten) och Theresa Lekberg (koordinator för projektet) om att mobilisera konstbranschen i kri(g)stider.

Grafikens Hus UTAN VÄGGAR: Nina Beckmann om att jobba mobilt som konstinstitution.

Tessa Praun om hur Magasin III, som vuxit från konsthall till museum, nu även erbjuder publiken inblick i institutionens kreativa processer.

Med utgångspunkt i ett samarbete med Folkets hus och parker berättar Joanna Zawieja och Annika Enqvist (Statens konstråd) om att initiera samarbeten mellan myndighet och civilsamhället och att utveckla former för delaktighet vid produktion av offentlig konst.

Triennalen Västernorrland: Sebastian Andersson (konststrateg) och Helena Byström (Konstfrämjandet Västernorrland) berättar om arbetet med att omforma och utveckla en länskonstsalong.

Petra Johansson (curator) om relationen mellan förmedling och kommunikation med utgångspunkt i Art Inside Outs digitala journal och tidskrift.

Magdalena Malm om att bygga förtroende och förhandla om medfinansiering som fri konstaktör.

Joanna Sandell (Södertälje konsthall) om att driva förändring som kommunal konsthall trots motgångar.

18:00–21:00 på Skeppsholmen

18.00 Fullbokad. Introduktion till utställningen Nan Goldin, This Will Not End Well på Moderna Museet av curator Fredrik Liew. Efteråt finns möjlighet att se utställningen fram till kl. 19:00.

19:00 Fullbokad. Visning och presentation av Statens konstråds nya hem på Skeppsholmen med gemensam middag.  

Vi visar Möt konsten: Coronasamlingen – ett urval av Statens konstråds nyförvärvade verk 2021, videoverket Brakfesten/La Grande Bouffe av Anne Duk Hee Jordan och Pauline Doutreluingne. Verket är en del av Ur himlen ner i jorden, ett offentligt konstprojekt av Statens konstråd i samarbete med Baltic Art Center. 

Torsdag 10 november

08:30–17:30 på Kulturhuset Stadsteatern

08:30 Samtidskonstfältets olika aktörer och funktioner  ett ekosystem

11.30 Presentation av Bildkonst Sverige – en samlande röst för arrangörer inom bildkonsten
Med: Joanna Sandell, Marti Mannen, Per Hasselberg och Magdalena Malm.

12:30 Lunch  

13.40 Presentation av arbetet med renoveringen av den permanenta konsten på Kulturhuset, Päivi Ernkvist, konstprojektledare och keramiker.

14:10 Deltagarstyrd agenda

17:20 Transport med buss till Magasin III Museum for Contemporary Art. Avgår från Brunkebergs torg, bakom Kulturhuset.

18:00 Museichef Tessa Praun ger en introduktion till museets nya inriktning. Förhandsvisning av Lawrence Weiner samt ny grupputställning. Du kan även ta del av grupputställningen Valfrändskaper, samt det permanent installerade verket Dawning (1992) av James Turrell. I museets nya referensbibliotek finns verk av Jan Groth, Gabriel OrozcoKristján Gudmundsson och Gunnel Wåhlstrand, samt verket The Fireman (2020) av Oscar Guermouche skapat specifikt för rummet.

Kajsa Balkfors och Jesper Hök är processledare under konferensen på Kulturhuset.

Fredag 11 november

08:30–10:00 Workshop på Postkodstiftelsen: Från idé till projekt En workshop om hur du söker stöd och utformar ditt projekt – från idé till projektplan.
Max 30 personer, anmälan görs den 9 november på Kulturhuset Stadsteatern.  

08:30–10:00 Rundabordssamtal  Statens kulturråd om möjligheter att stärka samtidskonstens infrastruktur genom bidrag och andra insatser.
Max 21 personer, anmälan görs den 9 november på Kulturhuset Stadsteatern.

08:30–10:00 Workshop på Statens konstråd med Nordisk kulturkontakt om Möjligheter för nordiskt och nordisk-baltiskt samarbete inom konst och kultur och med Kulturrådet om nya program inom Kreativa Europa och ett nytt stöd för medfinansiering.
Anmälan görs den 9 november på Kulturhuset Stadsteatern.

8.30-10.30 Konstbuss och förhandsvisning av utställningar i samband med Gallery Weekend Stockholm. Busstur med frukost till Belenius, ELASTIC Gallery och Galleri FLACH 
Uppsamling Sveavägen 14 kl 8.30. Avlämning vid Konsthallen Mint/ABF-Huset Sveavägen 41, kl. 10.30 

Anmälan görs den 9 november på Kulturhuset Stadsteatern.

10:30–17:00 Skräddarsytt program curerat av konsthallen Mint med besök på små och stora konstinstitutioner i Stockholm, guidade visningar och möten med konstnärer. Du kan bland annat besöka: Mint, Filmform – The Art Film & Video Archive, Index – The Swedish Contemporary Art Foundation, Carl Eldhs Ateljémuseum, Tensta Konsthall, Marabouparken konsthall, wip:sthlm, Ateljéföreningen Turbinen, Konsthall C, Färgfabriken konsthall, Hägerstens Medborgarhus och Konstakademien.

10-årsjubileum

I år firar Samtidskonstdagarna tio år. Statens konstråd har arrangerat dagarna sedan 2018. Allting initierades av Riksutställningar som 2012 bjöd in konstbranschen till en konferens i Stockholm och som därefter hölls årligen på olika platser i Sverige, fram till 2015. Konstfrämjandet arrangerade konferensen 2017. Samtidskonstdagarna genom åren:

2012 Stockholm
2013 Göteborg
2014 Umeå
2015 Malmö
2017 Kalmar
2018 Boden
2019 Södertälje/Gnesta
2020–2021 Digitalt
2022 Stockholm

Praktisk information och anmälan!

När: 9–11 november 2022 

Var: 9–10 november på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm,
11 november ett skräddarsytt program med workshopar och besök på konstinstitutioner, ateljéföreningar med mera i hela Stockholm

Läs mer om Samtidskonstdagarna i kalendariet och anmäl dig senast 28 oktober här!

Summering av Samtidskonstdagarna 2022 i Stockholm Foto: Ricard Estay

Årets dialogträffar och samtal inför Samtidskonstdagarna 2022

Inspireras av tidigare Samtidskonstdagar

FILMER FRÅN TIDIGARE SAMTIDSKONSTDAGAR

Nätverk inom konstfältet

Ta del av våra listor för nätverkande med olika aktörer inom konstfältet. Listorna uppdateras kontinuerligt.

Nätverk inom konstfältet
Regionala och interregionala nätverk