Kvinna tittar på ett verk och lyssnar med hörlurar.

Upptäck vår audioguide

Statens konstråd verkar för att konst ska vara tillgänglig och nyskapande där vi lever, arbetar och bor. I vår audioguide finns, hittills, ett femtiotal av de verk som konstrådet utvecklat under åtta decennier, och som finns över hela landet. Här kan du lyssna på verkens berättelser, var du än befinner dig i Sverige.  Appen släpper in lyssnaren bakom kulisserna och blir en kollektiv förmedlande röst för verken, där curatorer, publik och konstnärer hörs.

Hämta appen här

Du laddar ned audioguiden i App Store eller i Google Play.

Nedan får du smakprov på tre ljudspår.

Vid universitetsdammen vid Umeå universitet tornar ”Norra skenet” av Ernst Nordin upp sig mot himlen. Det är en elva meter hög skulptur, hopsvetsad av fyrkantsrör av rostfritt stål.

När du går upp för trappan i entréhallen i lågstadiebyggnaden på Svaleboskolan i Veberöd, har du sällskap av fyra gängliga knattar som obekymrat balanserar på ledstången medan de läser i var sin bok. De är en del av Lisa Jeannins verk  Kosmos, knattarna och det magiska barnet.

Sch, tyst lyssna är en skulptur av aluminium som föreställer en ljudvåg. Ljudvågen formar uppmaningen: sch, tyst, lyssna. Verket svävar i Kungliga musikhögskolans loggia i Stockholm.