Konferens: Samtidskonstdagarna 2019

01 oktober - 03 oktober - 23:59 Öppet arrangemang

Välkommen på 2019 års upplaga av Samtidskonstdagarna! I år har konferensen temat "Hållbar/töjbar".

När: 1–3 oktober i Södertälje/Södermanland
1 okt kl 17.00, Öppning Internationella motståndsmuseet 1978–2020, Södertälje konsthall
2 okt, ca kl 08.30–20.30 Samtidskonstdagarna
3 okt, ca kl 08.30–16.00 Samtidskonstdagarna
Var: Södertälje och Gnesta, mer info kommer inom kort
Biljett till Samtidskonstdagarna 2019

Bland de hittills bekräftade medverkande finns: 
Kerstin Bergendal, Köpenhamn/Göteborg
Enough Room for Space, Bryssel
Sofía Hernández Chong Cuy, Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam
Francis McKee, Center for Contemporary Arts, Glasgow
Mustarinda/HIAP, Kainuu/Helsingfors

Samtidskonstdagarna 2019 fokuserar på konstorganisationernas hållbarhet
Konstfältet har tidigare beskrivits utifrån begreppet ekosystem för att synliggöra samspelet mellan aktörer i varierande storlek och värdet av små och medelstora konstverksamheter i detta större ekosystem. Under Samtidskonstdagarna vill vi bjuda in deltagarna att samtala om konstfältets hållbarhet, bortom diskussionen om värde. Vilka relationer mellan olika konstaktörer behöver bli mer hållbara? Vilka plattformar kan vi använda eller utveckla för att kunna ta våra konstnärliga verksamheter vidare? Vilka strukturella förändringar behövs för att möta konstfältets nuvarande och framtida utmaningar?

Socioekonomisk och politisk hållbarhet
På flera platser i landet är konstorganisationer, viktiga för lokalsamhället och konstfältet, utsatta för budgetnedskärningar. Det finns också påtryckningar, inte minst från politiskt håll, som ifrågasätter konstorganisationerna som självklara delar av samhällsutvecklingen. Kraven är höga, stöden otillräckliga. Hur mycket kan dessa verksamheter töjas innan de brister? Kan vi återbruka begreppet hållbarhet och tillsammans föreställa oss vad som krävs för att konstorganisationer ska bli just hållbara? Behöver konstorganisationerna förändra sina arbetssätt för att bli starkare lokalt och i samhället i stort?

Hållbarhet i relation till klimatet
Mänsklig påverkan på klimatet, klimatneutralitet, klimatpåverkande utsläpp, omställning, klimatpepp och klimatångest är några av begreppen som vi har vant oss vid att höra mer och mer såväl i medierna som i vardagen. Vad har konstorganisationerna för möjligheter att skapa medvetenhet kring individens och samhällets ansvar för rättvisa och jämlikhet i relation till miljöfrågor? Vilka omställningar behöver konstorganisationerna genomgå för att bättre möta samtidens klimatutmaningar?

Inspirerande föreläsningar och medskapande samtalsformat utlovas där deltagare själva får möjlighet att diskutera dessa frågor och komma fram till vägar vidare.

Samtidskonstdagarna samlar årligen konstorganisationer från hela Sverige för att diskutera aktuella frågor som berör dem. Detta är andra gången Statens konstråd är huvudarrangör. Samtidskonstdagarna 2019 produceras av Statens konstråd i samarbete med Art Lab Gnesta, Grafikens Hus, Södertälje konsthall med stöd från Södertälje kommun och Region Sörmland.

Resor

Fjärrtåg och regionaltåg
Fjärrtåg och regionaltåg stannar vid Södertälje syd.
Fjärrtåg och regionaltåg stannar också vid Stockholm City.
Pendeltåg till Södertälje centrum ansluter vid båda stationerna.

Pendeltåg
Från Stockholm City går linje 40, 41 och 41X mot Södertälje centrum. Resan tar 45 minuter.
Från Södertälje Centrum går linje 48 via Södertälje hamn och Södertälje syd mot Gnesta. Resan tar 24 minuter.
Från Södertälje syd går linje 48 mot Södertälje centrum via Södertälje hamn, 6 minuter.
Från Södertälje syd går också linje 48 mot Gnesta i andra riktningen, 17 minuter.
För att resa mellan Stockholm City och Gnesta behöver du byta pendeltåg från linje 40/41/41X i Södertälje hamn eller Södertälje centrum till linje 48 mot Gnesta. Resan tar 1 timme och 6 minuter.

Flyg
Från Stockholm Arlanda central går pendeltåg linje 40 direkt mot Södertälje centrum. Från Arlanda går också Arlanda Express och Flygbussar till Stockholm City. Därifrån går pendeltåg till Södertälje centrum.
Vi uppmuntrar alla deltagare att välja mer hållbara resor med tåg.

Boende

Samtidskonstdagarna erbjuder er att boka ert boende mellan den 1–3 oktober till rabatterat pris på Quality Park Hotel och Scandic Skogshöjd.
Quality Hotel Park finns i centrala Södertälje. Scandic Skogshöjd ligger cirka 10 minuters promenad från Södertälje centrum.
Rummen bokar ni på egen hand. Om ni använder rabattkoden Samtidskonstdagarna19 vid bokningstillfället ges 10–15 % rabatt på ordinarie pris.
Bokar gör ni via mejl direkt med hotellen på mejladresserna som ni finner här nedanför.
För att vara säker på att få ett rum bör du boka senast den 1 augusti. Reservationerna hålls till och med den 31 augusti.

Quality Hotel Park Södertälje
Adress: Saltsjötorget, Södertälje
För att komma till webbplatsen, klicka här
Bokningsmejl: q.park@choice.se

Scandic Skogshöjd
Adress: Täppgatan 15, Södertälje
För att komma till webbplatsen, klicka här
Bokningsmejl: meeting.skogshojd@scandichotels.com

Mat

Avgiften täcker de flesta måltider. Måltiderna som ingår är middag den 2 oktober, luncher, fika och frukt.
Om du har allergier, matpreferenser eller andra särskilda kostbehov, mejla oss senast den 15 september till samtidskonstdagarna2019@statenskonstrad.se.

Anmälan

Samtidskonstdagarna 1–3 oktober 2019 har en deltagaravgift på 1000 kr. Priset inkluderar luncher, eftermiddagsfika, frukt 2–3 oktober och middag den 2 oktober. För självorganiserade och konstnärsdrivna organisationer erbjuder vi ett begränsat antal platser till ett reducerat pris på 500 kr. 

Biljett till Samtidskonstdagarna 2019

Om du har frågor eller undrar något om Samtidskonstdagarna kan du kontakta Sara Rossling på sara.rossling@statenskonstrad.se

Vi arrangerar också en Konferens om deltagande: Engagerande och utmanande – den nya offentliga konsten den 4/10. Här kan du läsa mer om den.