En bild på en entréhall framför ett stort hus av sten.

Nya riktningar – Dekolonisering av museet och offentlig konst

Statens konstråd och Nordiska museet välkomnar er till ett samtal om dekolonisering av museet och offentlig konst. Detta är den första delen av fyra i en programserie om ämnet.

I år invigdes konstnären Outi Pieskis offentliga konstverk Two directions/Två riktningar/Guektien bïegkese/Guovtte biggii som är en del av den nya entrén till Nordiska museet i Stockholm.
 Konstverket kopplar samman material i samtidskonst och kulturellt minne med angelägna frågor om svensk kolonialism och samisk repatriering. 
I detta webbsända samtal vill vi följa samiska rösters ledning i frågor om hur offentlig konst, offentliga institutioner och museer kan ta aktiva roller i pågående processer för att nedmontera kolonialitet och arbeta mot att bli platser för materiell förändring.

Detta webbsända program produceras av Statens konstråd i samarbete med Nordiska museet. Det är en del av en programserie i fyra delar om dekolonialitet och offentlig konst som produceras av Statens konstråd. Information om alla fyra delarna kommer att publiceras här i vårt kalendarium inom kort. Håll utkik här i vårt kalendarium, informationen uppdateras fortlöpande.

New Directions – Decolonising the Museum and Public Art

Medverkande

Outi Pieski, konstnär
Gunvor Guttorm, professor i duodji och tidigare rektor för Samiska högskolan i Norge
Elin Kristine Haugdal, professor i konstvetenskap vid Norges arktiska universitet
Sanne Houby-Nielsen, chef för Nordiska museet
Peter Hagdahl, curator Statens konstråd
Vanessa Gandy, chef Museiupplevelse Nordiska museet
Moderator: Andria Nyberg Forshage

Kommande datum i serien Dekolonialitet och offentlig konst

7 oktober: New Directions – Decolonising the museum and public art, Nordiska museet
21 november: Program i samband med Luleåbiennalen
26 november: Possible Monuments? The role of art in making Swedish colonial history publicly visible, konstprogram och konferens med GIBCA
December: Program på Statens konstråd – mer information kommer