Stort intresse för konst i den digitala sfären

Fler än 90 ansökningar från konstnärer i hela landet. Det var resultatet när Statens konstråd sökte förslag för ny tillfällig konst som utforskar den digitala sfären och flyttar gränserna för vad konst i gemensamma rum kan vara. Fem förslag går vidare.

– Vi är glada över responsen. Det här fältet är mycket specifikt men det visar sig att intresset för och användning av den digitala sfären växer snabbt inom den svenska konsten, säger Edi Muka, curator på Statens konstråd.

Open Call: Nyskapande tillfällig konst är en del i Statens konstråds arbete med att bredda fältet offentlig konst. Konstnärer fick möjlighet att ge förslag på ett tillfälligt konstprojekt som utforskar den digitala sfären och dess påverkan på våra liv och vårt samhälle.

96 ansökningar kom in. Bland dem har en jury valt ut fem som går vidare till nästa steg, där konstnärerna utvecklar förslagen i dialog med Statens konstråd. I mars 2022 utser juryn vinnande förslag bland dessa. Tillsammans med konstnären producerar Statens konstråd sedan förslaget under 2022.

Fem bidrag har gått vidare

HYPEREMPLOYMENT (arbetstitel) – av Arvida Byström (Stockholm)
Verket handlar om vårt förhållande till de digitala jättarna. Genom ett generativt videoverk, som skapas av insamlad data från publiken, skapar konstnären en reflektion kring det konstanta arbete vi gör åt techjättarna genom att vara uppkopplade dygnet runt, använda våra datorer eller scrolla på mobilerna.

VIDEO PARTY: SWEDEN – av CUSS Group + Santiago Mostyn (Johannesburg/ Stockholm)
Genom digitala evenemang i realtid vill projektet skapa ett kreativt utbyte och interaktion mellan konstnärer och publik som befinner sig på tre olika platser i världen – Sverige, Sydafrika och Karibien.

FolkNFT (arbetstitel)– av Ilja Karilampi (Stockholm)
Verket är ett experiment som underlättar möjligheten att äga och leva med ett konstverk, det handlar också om att tillgängliggöra de nya möjligheterna med crypto och decentraliserad data för Sveriges befolkning.

STREETLIGHT HARVERSTERS / UNKONWN CLOUD FORMATIONS (arbetstitel) – av Lundahl & Seitl + untold garden (Stockholm/London)
Genom teknologiska redskap, som vi använder dagligen, vill Lundahl & Seitl och untold garden skapa ett koreograferat samspel som sätter ljus på relationer med både teknologin och naturen som omger oss.

AUGMENTING THE CITY – av skrivkollektivet Qalam med flera (Göteborg)
Förslaget handlar om att använda teknologi för att lyfta fram marginaliserade historier och perspektiv i stadens fysiska miljö, och få betraktaren att uppleva stadsmiljön med nya ögon.

Jurymedlemmar

  • Patrick Amsellem, ordförande, direktör, Statens konstråd
  • Giorgiana Zachia, samordnare, stärka konstorganisationer, Statens konstråd
  • Annika Enqvist, programansvarig, forsknings och utbildningssamordnare, Statens konstråd
  • Edi Muka, curator Statens konstråd
  • Peter Hagdahl, curator Statens konstråd