Fotbollsmatchen är i full gång.

HUR

Roxy Farhat, konstnär, filmskapare och musikvideoregissör har samarbetat med HUR, en grupp unga i åldrarna 16–25 år i Malmö, som genom att själva försöka agera förebilder arbetar aktivt för att skapa ett bra samhälle. Resultatet är en dokumentärfilm om deras arbete för att förändra världen.

HUR klargjorde redan i sin ansökan om samarbete inom ramen för Konst händer att det var centralt för dem att själva leda arbetet. Tillsammans med Roxy Farhat har de skapat en konstnärlig dokumentär om sin vardag, drivkraft och övertygelse om att alla är stjärnor. Det gäller bara att hitta inom vad.

De blev tidigt överens om formen: En konstnärlig dokumentärfilm av, om och tillsammans med ungdomarna och deras familjer. Hur vägen dit skulle se ut, och besluten om vilka som skulle medverka, vilka berättelser som var viktigast och hur de skulle gestaltas diskuterades löpande fram gemensamt under hela processen. Resultatet har blivit en film som lika rakt som ömsint skildrar en vardag i Holma, och som bär prägel av den kärlek som genomsyrar HUR:s arbete, där en grundsyn är att alla barn och unga är stjärnor. Yehia ”Zako” Zakaria har genom orden hittat hem i poesin och läser i en scen sitt verk ”Kom du ihåg den där tiden när vi var små när vi trodde att gul och blå var färger för två. När vi trodde att vem som helst hade rätt att vara svensk, oavsett om din mor eller far var utländsk”. Bildspråket är dokumentärt men ger också plats för drömmar, fantasi och poesi.

Filmen hade världspremiär i september 2017 vid festivalen Nordic Matters i London och visades för skolklasser från hela Malmö på Malmö konstmuseum under hösten och vintern 2017/2018.

Om Roxy Farhat

Roxy Farhat (f. 1984) är en konstnär och regissör baserad i Stockholm som huvudsakligen jobbar med performance- och videokonst som konstnärligt medium. Roxy Farhat lyfter gärna feministiska/queerfeministiska frågeställningar i sin konst, ofta i dialog med den samtida populärkulturen.

Sedan examen från Konstfack 2010 har Roxy Farhat varit aktiv i gränslandet mellan konst, musik, teater och film. Bland annat med Självporträtt (2016), ett performanceverk i samarbete med dramatikern Dimen Adbulla och musikern Yoann Durant. Andra exempel är Roxy Farhats uppmärksammade musikvideor.

Roxy Farhat utsågs till Best Editor vid Berlin Music Video Festival (2014) för Gnuccis WORK! och tilldelades även Best Scandinavian Music Video för The Knife – A Tooth For An Eye (2013) vid Bergen International Film Festival.

Om Holma

Hyllie Ungdomsråds (HUR) jobbar med kultur och idrott för ungdomar. I fokus är ungas utveckling och välmående. I dag har föreningen drygt 50 medlemmar, och drivs av unga tjejer och killar i åldern 16 till 25 år. De är initiativtagare till bland annat fotbollsturneringen HUR CUP.

Holma ligger i södra Malmö och består främst av flerfamiljshus med tre eller åtta våningar byggda i början på 1970-talet. Området är en del av stadsdelen Hyllie som just nu växer. Tågstationen Hyllie invigdes 2010. Nybyggnad av totalt 1 100 nya lägenheter planeras i ett 15-årigt projekt kallat Holmastan.

Intervju med HUR om deras engagemang i området och arbetet med Roxy Farhat Foto: Ricard Estay
Intervju med Roxy Farhat kring arbetet med HUR i Holma Foto: Elias Arvidsson

En del av Konst händer

Konst händer var en regeringssatsning på konst i miljonprogrammet som pågick under tre år, 2016–2018 inom ramen för regeringsuppdraget Äga rum. Statens konstråds uppdrag var att producera exempel på vad offentlig konst kan vara, utveckla metoder för invånarinflytande och att sprida kunskap om satsningens resultat.