Invigning av ”Jag väntar under stjärnorna” av Ulrika Sparre i Björneborg Folkets Park

Möt det nya permanenta offentliga konstverket och konstnären på plats i Björneborgs Folkets Park, som håller öppet sina stånd. Det bjuds på lunch, fika och konstnärssamtal.

Schema invigning

Tid? 12.00–14.00. Invigning för press och allmänhet.

Vad? Det bjuds på lunch och konstnären är på plats. Tal av Paula Hoffmann, konstansvarig på riksorganisationen Folkets Hus och Parker, och Anders Larsson, verksamhetsledare på Björneborg Folkets Park. Konstnärssamtal mellan Ulrika Sparre och Statens konstråds curatorer Annika Enqvist och Joanna Zawieja. Avslutning med festlig fika, sötsaker, saft och kaffe mm. Folkparken håller öppet stånden i parken.

Plats? Björneborgs Folkets Park.

Skolworkshop och utställning dagen innan invigningen 15 maj

En workshop med skolans elever FK–ÅK 6 utvecklas av Ulrika Sparre i dialog med Statens konstråd och hålls den 15 maj ca 08.30–11.30 samt ca 13.00–15.00. Press är välkommen, föranmälan krävs.

 

Om verket Jag väntar under stjärnorna

I entrén till Björneborg Folkets Park har en sten ställt sig i vägen, med ett synligt ingraverat budskap: Jag väntar under stjärnorna. Konstnären Ulrika Sparre har utgått från platsens betydelse genom tiderna, en samlingspunkt för allt från ceremonier och andakt till dagens mer uppsluppna dans- och musikträffar. När mörkret faller på och parken är stängd för besökare, riktas UV-lampor mot verket som laddats med fluorescerande färg och får stenen att lysa. Som om den fått liv och vill påminna förbipasserande om den här platsens kraft.

Om samarbetet

Konstprojektet är ett samarbete mellan Björneborg Folkets Park, Riksorganisationen Folkets Hus och Parker och Statens konstråd. Tre nya offentliga konstverk i tre olika folkparker producerades av Statens konstråd under 2020–2022. Verken finns nu i Heby Folkets Park i Uppland, Björneborg Folkets Park i Värmland och Huskvarna Folkets Park i Småland. Curatorer är Joanna Zawieja, Elena Jarl och Annika Enqvist från Statens konstråd.