Unidentified Objects I-III av Behjat Omer Abdulla

Behjat Omer Abdullas tre konstverk Unidentified Objects drawings I, II, & III är resultatet av ett konstnärligt engagemang i en arkeologisk utgrävning. De är tre av konstverken som har köpts in till Coronasamlingen, en satsning som syftar till att stötta det svenska konstlivet under coronakrisen.

Vad händer när en konstnär deltar i en arkeologisk utgrävning? I sitt arbete med Unidentified Objects drawings I, II, & III undersökte Behjat Omer Abdulla utgrävningen av Nya Lödöse i Göteborg. Arbetet resulterade i teckningar utförda med penna, kol och grafitpulver på papper som visar händer i ett mörkt utrymme. Händerna bär vita handskar och håller oidentifierade föremål från medeltiden.

Genom att omvandla fotografier till teckningar vill Behjat Omer Abdulla visa betydelsen av att vara medveten om att våra dagliga upplevelser kan uppfattas på olika sätt och ständigt förändras. Och att vi inte ser eller upplever exakt samma sak eftersom varje person har sin en egen kulturella, politiska och historiska förutsättning. I filmen berättar han mer om sitt arbete med konstverket.

Konstnärsbiografi Behjat Omer Abdulla

Behjat Omer Abdulla är utbildad vid Staffordshire University, Storbritannien, och Valand Academy, Göteborgs universitet. Han arbetar med mixed media, främst teckning, foto och videoinstallation. Behjat Omer Abdulla är bosatt och verksam i Borås och Göteborg.