Ett sovrum med hund och öppen spis i tjusig stil

Interiors of Barbra Streisand’s Home (With or Without Dogs) av Henrik Haukeland

Med utgångspunkt i superstjärnan Barbra Streisands bok My Passion for Design har konstnär Henrik Haukeland skapat en serie konstverk som rör frågor om att konstruera sin egen verklighet och gränslöshet. Två konstverk i serien Interiors of Barbra Streisand’s Home (With or Without Dogs) har köpts in till Coronasamlingen, en satsning som syftar till att stötta det svenska konstlivet under coronakrisen.

Klona din egen hund. Bygg en egen shoppinggata i källaren. Det finns inga gränser för vad man kan göra om man har (nästan) obegränsat med pengar. Och konstnärer har i alla tider dragits till det gränslösa, till det som bryter mot alla tabun och överskrider alla gränser.

Henrik Haukelands projekt “They Made a Meme Out of My Legacy” tar avstamp i megastjärnan Barbra Streisands beslut att klona sin älskade hund Samantha, inte bara en utan två gånger. Projektet har tidigare visats på BildMuseet i Umeå, och i centrum stod två leksakskopior av Streisands jyckar.

– Man kan beställa en mjukiskopia av sitt eget djur genom att skicka bilder till en tillverkare i USA, berättar Henrik Haukeland.

 

– Så jag skickade dem bilder av Barbra Streisands hund, och fick kopiorna tillverkade och skickade till mig.

– Henrik Haukeland, konstnär

Men projektet har inte stannat vid detta. Henrik Haukeland hade även stött på Barbra Streisands egenhändigt producerade, smått galna coffee-table-bok My Passion for Design, där hon i ord och bild ledsagar läsaren genom sitt eget hem med dess överväldigande mischmasch av olika stilar och smakriktningar. Resultatet av mötet blev en serie collage med den gemensamma titeln Interiors of Barbra Streisand’s Home (With or Without Dogs).

När Streisands bok recenserades av den internationella arkitektur/designtidskriften ICON lydde det sammanfattande omdömet: ”An ode to kitsch recreations and unrestrained antiquing that’s part romcom, part confessional horror movie”. Om man inte kände till hennes genuina lidelse för design skulle man kunna missta det hela för ett konstprojekt. Och det är i gränslandet mellan det fiktiva och det verkliga som Henrik Haukeland låter sina verk uppstå.

– Jag fascineras av människor som väljer att konstruera sin egen verklighet, säger han.

– Även konsten fungerar på detta sätt, som konstnär kan man i stort sett välja att göra vad man vill.

Verken i serien Interiors of Barbra Streisand’s Home (With or Without Dogs) bygger på bilderna i Streisands bok, men Henrik Haukeland har klippt om och redigerat dem på ett sätt som gör de redan från början osannolika miljöerna till något som skulle kunna vara hämtat från drömmarnas (eller mardrömmarnas, välj själv) värld.

– Men det verkligt iögonenfallande, det är att den som har pengar i stort sett kan få vad han eller hon vill.

– Henrik Haukeland, konstnär

– Mitt intresse för det överdrivna krokar i frågor om berömmelse och kändisskap, för idag nästan förväntar man sig att en känd person ska ha sidor som öppnar sig mot olika slags excesser. Och väljer man att klona sitt husdjur, varför inte klona sin partner eller sitt barn? Har man pengar kan man köpa den tjänsten, bara gällande lagstiftning och vår etik sätter hinder i vägen.

Ett visst mått av gränslöshet kännetecknar även Henrik Haukelands liv. Han är född och uppvuxen i Västerås, men har hela sitt liv flyttat runt i världen mellan olika adresser på tre kontinenter. För tillfället är han tillbaka i Västerås, mest beroende på att han på grund av pandemin inte kunnat resa tillbaka till Australien.

– Jag började som målare, och hade jobbat som konstnär i tiotalet år innan jag skaffade mig en formell konstutbildning, förklarar han.

– Efter ett tag tröttnade jag på måleriet, och sedan dess har jag aldrig låst mig vid ett enda konstnärligt uttryck.

Hans hemsida bär vittnesbörd om ett ovanligt lättrörligt konstnärskap: textila material tvinnas samman med vardagliga objekt, bilder från populärkulturens domän och filosofiska texter. Konstnären själv ligger utstjälpt på en rokokosoffa, iklädd cerise kostym och blå myggjagare. Det är lätt att förlora sig i den skruvade fantasitillvaro som vår världs celebriteter befolkar, men Henrik Haukeland navigerar genom det grälla landskapet med en blandning av humor och respekt för tematiken. Och, javisst, Barbra Streisand har en shoppinggata i naturlig storlek i källaren.

Anders Olofsson
Samordnare konstansökningar, Statens konstråd

Konstnärsbiografi Henrik Haukeland

Henrik Haukeland har en masterexamen i fri konst på Konsthögskolan i Umeå. Han bor och verkar i Västerås.