kvinna lutar hakan mot spikmatteliknande föremål

The Burden av Luna Lopez

Luna Lopez omsorgsfullt komponerade bilder bär inte sällan på en slags lekfullhet, som här i bilden The Burden, där kropparnas koreografi framkallar en känsla av närvaro och spontanitet. I Lopez lins blir den mellanmänskliga gemenskapens subtila narrativ central, närheten till andra. Så använder hon sig också allt som oftast av vänner och bekanta i sina bilder. Betraktaren bjuds in i hennes cirkel.

The Burden föreställer ett kvinnoansikte i profil, som tycks vila mot ett slags spikmatteliknande föremål. Ögonen kisar, som under koncentration, eller kanske smärta orsakad av spikarna? Luna Lopez arbetar också med modefotografi, vars estetik kan anas även i dessa bilder där ansiktets linjer och förhållande till tingen skapar en intimitet som ställs i kontrast mot de skarpa, vassa föremålen i metall.

 

Konstnärsbiografi Luna Lopez

Luna Lopez, födelesår 1996 i Danmark, är bosatt och verksam i Göteborg. Lopez har examen från Fatamorgana, Danish School of Art Photography, samt en kandidatexamen i fotografi från HDK-Valand vid Göteborgs universitet 2021. Hennes fotografier har visats och uppmärksammats såväl i Sverige som internationellt, till exempel i modemagasinet Vogue.