Grafisk målad tavla av blommor

Nyx Opium Hourglass av Maya Eizin Öijer

Maya Eizin Öijers Nyx Opium Hourglass är en två meter bred akrylmålning med stiliserade avbildningar av vallmo. Av titeln att döma rör det sig om opiumvallmo som i tusentals år använts av människor i medicinskt syfte för växtdelarnas narkotiska effekter. Mjölksaften används både för sina smärtstillande och sövande egenskaper. Nyx var i sin tur nattens gudinna i den grekiska mytologin.

Skarpt kontrasterande färger, som rosa och svart i den här bilden, är en del av konstnärens visuella signum. Maya Eizin Öijer har sedan länge använt och blandat mediabilder, datorteknologi och populärkultur som inspiration i sitt arbete. Hennes verk är inte sällan symboltyngda, precis som de bilder vi omges av i media, populärkultur och vardagsliv.

Konstnärsbiografi Maya Eizin Öijer

Maya Eizin Öijer (f. 1946) är en svensk konstnär som bor och arbetar i Stockholm. Eizin Öijer studerade vid Konstfack samt Kungliga konsthögskolan i Stockholm under 1960- och 70-talen, har varit verksam internationellt och är representerad vid ett flertal museer som exempelvis Moderna Museet.