En liten skulptur fäst på en vägg

Trailblazers av Karin Keisu och Josse Thuresson

Trailblazers är en serie av tio unika, roterande skulpturer, varav Statens konstråd har köpt in tre. Skulpturerna är flockade och klädda med syntetiskt hår som har bearbetats med trimmer, sax, värme och lack för att efterlikna olika friseringstekniker.

Keisu och Thuresson menar att Trailblazers kan läsas som en serie skyltar. Skyltar till rum där icke-normativa och icke-binära begär får växa och bekräftas. Rum som skapats i en lång queer tradition av att bygga plattformar för omsorg.

Trailblazers beskrivs av konstnärsduon som en fortsättning på Ravishing Beauty Salon (2021), en social skulptur och kollektiv plattform för smink, hår och performance. Salongen fungerar också som en scen för lip sync, öppen för alla att som konstnärerna säger utforska idéer om identitet, skönhet, förvandling och radikal glädje.

Konstnärsbiografi av Karin Keisu och Josse Thuresson

Konstnärsduon bestående av Karin Keisu (f. 1995) och Josse Thuresson (f. 1992) baserade i Juoksengi, Övertorneå respektive Stockholm, har arbetat tillsammans sedan 2018. De tog båda sin masterexamen vid Konstfack 2022 och har deltagit i en rad utställningar både inom Sverige och internationellt.