Bild på entréhall med en stor glasskiva med frostade figurer.

Uninterruptable

Verket Uninterruptable av Ilja Karilampi är en monumental skulptur som är placerad i entrén mellan forskningsinstituten NEO/TFH. På ramen sitter utskurna siluettformer i frostat akrylplast monterade som beskriver världen genom ihopsatta symboler, tecken och former.

Om Uninterruptable

Skulpturen Uninterruptable består av en 13×12 meter stor svetsad aluminiumram som är installerad i en diagonal vridning mot byggnadens geometri. På ramen sitter utskurna siluettformer i frostat akrylplast monterade. Formerna beskriver världen genom ihopsatta symboler, tecken och former. Här blandas logotyper med referenser till globala ekonomier, produkter med banala siluetter och överförd vektorgrafik som hämtats från Internet, med egna samplade former och symboler till ett uttryck som blir både personligt och egensinnigt.

Ilja Karilampis konstnärskap blandar han humor och allvar, banalitet med vetenskap till en spegling av samtiden. Han arbetar ofta med collage, eller ”samplingar”, där han blandar ljud, ljus och bilder till sammansatta miljöer som undergräver det invanda och blottlägger den samtida människans existens, utsatthet och villkor.

Hans rumsliga installationer mixar ljud, ljus och bilder till sammansatta miljöer som undergräver det invanda och blottlägger den samtida människans existens, utsatthet och villkor.

Curatorstext om Uninterruptable av Ilja Karilampi

Ilja Karilampis arbeten är en direkt konsekvens av sociala medier och influerade av den samtida internetkulturen. I hans konstnärskap förskjuts och förändras det existerande, etablerade och invanda i konfrontationer och kollisioner till nya synteser och sammanställningar.
Hans konstnärliga metod är alltid re-mixen, “samplingen” och collaget där han skapar formuleringar som blandar högt och lågt, humor och banalitet med vetenskap, metafysik och popkultur. Hans rumsliga installationer mixar ljud, ljus och bilder till sammansatta miljöer som undergräver det invanda och blottlägger den samtida människans existens, utsatthet och villkor.

Verket Uninterruptable är en monumental skulptur som är placerad i entrén mellan forskningsinstituten NEO/TFH. Skulpturen består av en 13×12 meter stor svetsad aluminiumram som är installerad i en diagonal vridning mot byggnadens geometri. På ramen sitter utskurna siluettformer i frostat akrylplast monterade som beskriver världen genom samplade symboler, tecken och former.

I verket Uninterruptable arbetar Ilja Karilampi med utgångspunkt i sin omedelbara omgivning och skapar ett verk som på ett direkt och mångfacetterat sätt är en spegling av samtiden. Här blandas logotyper med referenser till globala ekonomier, produkter med banala siluetter och överförd vektorgrafik som hämtats från internet, med egna ihopsatta former och symboler till ett uttryck som blir både personligt och egensinnigt.
I gestaltningen blandas mass- och popkulturella minnen och anteckningar med fysikaliska varseblivningar och fenomenologiska reflektioner. Det dokumentära, readymades och det faktiska förändras till fiktion som återbrukas till en helt ny betydelse.

Curatorstext av Peter Hagdahl

Biografi Ilja Karilampi

Konstnären Ilja Karilampi föddes 1983 i Göteborg och bor numera i Stockholm. Han är utbildad på Städelschule i Frankfurt och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Ilja Karilampi har haft soloutställningar på bland annat Erik Nordenhake, Stockholm (2019), Revolver, Oslo; Knipsu, Bergen (2018), LISTE, Basel; La Plage, Paris (2015), Marbriers 4, Geneve (2014), och MoMA PS1 i New York (2012). Grupputställingar på Kiasma, steirischer herbst, Carl Kostyal, ZKM, och Galerie Catherine Bastide i Bryssel. Hans videoverk finns tillgängliga på Filmform i Stockholm. 2018 uppförde Ilja Karilampi också det offentliga konstverket thinking thinking dot dot dot i Rannebergen i Göteborg.

Hitta till konstverket

Forskningshuset NEO/TFH för KTH KI i Huddinge