Konstnär Carola Grahn har, tillsammans med Göte Grahn och Tore Grahn, skapat Nåejtien njalla i Tärnaby. Skulpturen är inspirerad av ett tecken på en trumma från Lycksele lappmark.
Konstnär Carola Grahn har, tillsammans med Göte Grahn och Tore Grahn, skapat Nåejtien njalla i Tärnaby. Skulpturen är inspirerad av ett tecken på en trumma från Lycksele lappmark.
Skulpturen Nåejtien njalla är inspirerad av ett tecken på en samisk trumma, daterad till 1723, som Jon Andersson i Raan i Lycksele Lappmark tros ha ägt. Idag ska trumman finnas på Musée de l’Homme i Paris, troligen blev den konfiskerad av en dansk-norsk missionär.
Tecknet på trumman tros vara en njalla, en samisk matbod, och tecknets trekantiga form beror på att tidiga njallor bestod av tak direkt på ett golv. Just detta tecken har krokar som gör det ensamt i sitt slag, dess utseende påminner om tecken för mer heliga platser. I skulpturen Nåejtien njalla har krokarna förvandlats till renhorn.
Skulpturens namn och ihåliga form föreslår att detta är en bod för mer immateriella ting. Snarare än att förvara mat för magen kan den bära platsens historia och tyst kunskap. Den är en påminnelse om tankens kraft, andar i djur och växter samt drömmars betydelse.
Nåejtien njalla är skapad för platsen där den idag står, bredvid Björnstenen i Tärnaby. Björnstenen sägs vara en av Tärnabys första sovplatser och björnen har en upphöjd betydelse i den samiska världsbilden. Björnen står för mod, styrka och visdom. Den kan förvandlas till människa och vice versa.
Carola Grahn (f. 1982) är sydsamisk konstnär från Jokkmokk, baserad i Malmö. Maktstrukturer och sociala konstruktioner, främst i förhållande till etnicitet och genus, är återkommande fokus i hennes konst. 2021 tilldelades Grahn Asmund and Lizzie Arles Skulpturpris och hon har även mottagit flertalet stipendier. Carola Grahn finns representerad i samlingarna på bland annat Moderna Museet, Statens konstråd och Daimler Art Collection.
Nåejtien njalla/Nåjdens njalla av Carola Grahn är producerad av Aejlies i Tärnaby/Storuman kommun i samarbete med Statens konstråd. Projektet skedde inom ramen för utlysningen Första gången – Steget vidare inom satsningen Kunskapsnav offentlig konst.
Aejlies i Tärnabys projektledare: Oscar Östergren Njajta
Storumans kommun projektledare: Gunilla Pettersson
Statens konstråds curator/konstkonsult: Åsa Bergdahl
I Statens konstråds audioguide kan du lyssna på konstens berättelser. Appen släpper in lyssnaren bakom kulisserna och blir en kollektiv förmedlande röst för verken, där curatorer, publik och konstnärer hörs.