Några personer sitter vid ett bord med bärbara datorer

Kollektion Forum Medicum, Lunds universitet 

En tandställning, verk som knyter an till Lunds domkyrka och monumentala målningar av Ylva Snöfrid. På Forum Medicum, vid Lunds universitet, finns både permanenta verk skapade specifikt för platsen och konstkollektion sammansatt av konstkonsulten Anne Pira.

De som besöker den medicinska fakulteten möts av Arne Jones skultpur Vertikal komposition, en replik av ett verk som skapades 1952 för den dåvarande Fysiologiska institutionen och som har en fascinerande, egen historia. Inne i entrén möts besökaren i atriet av Ylva Snöfrids tre monumentalmålningar Kosmos och vanitas i samvetets ljus som skapades specifikt för platsen och representerar födelsen, livet och döden. Dessa två permanenta verk producerades av Statens konstråd och invigdes 2023.

Konstkollektion med medicin i fokus

I Forum Medicum har Statens konstråd även placerat en kollektion av ca 70  verk, utvalda och sammansatta av konstkonsulten Anne Pira i samarbetet med en samrådsgrupp på fakulteten. Anne Pira beskriver det som att verken som hämtats ur Statens konstråds samling och både är äldre och nyinköpta ska vara i analogi med huset, dess arkitektur och innehållet– den verksamhet som bedrivs vid medicinska fakulteten. Närbilder på kroppar finns exempelvis på plan 16, högst upp i byggnaden. Det är fotografier av Eva Klasson ur sviten La Troisième Angle ( Den tredje vinkeln) och strama målningar i ljus och skugga av Disa Rytt, White Diptych ( Vit diptyk).

Till vänster om entrédörrarna på väg upp mot trappan som leder till biblioteket, hittar vi en bronsskulptur av Sivert Lindblom. Den har kort och gott titeln Skulptur. Med en blank, bearbetad framsida och råare baksida framstår den i förstone som något väldigt konkret, men Anne Pira ställer sig frågan om det verkligen rör sig om en fram-och baksida. Kanske är det en in-och utsida. Besökaren kan undersöka detta närmre själv, skulpturen går att ta på. Det taktila är återkommande i kollektionen och Anne Pira menar att detsamma gäller de dominerande synliga materialen i arkitekturen– betong och trä.  Hon ser Lindbloms skulptur tillsammans med Vanna Bowles teckning Abandoned Moments VII som en ingång till kollektionen. Teckningen är placerad på en vägg i en diagonal linje från skulpturen. Den är liten och kvadratisk och gjord i blyerts och föreställer två personer inbegripna i en akt som vid första anblick ser ut att vara en tungkyss. Men vad är en kyss och vad är en tunga, frågar sig Anne Pira och drar paralleller till idéhistorikern Karin Johannissons berättelser om hur man inom äldre tiders läkekonst använde alla sina sinnen, inklusive lukt och smak, för att ställa diagnos.

Tungan återkommer i ett annat verk på samma våningsplan. Isabelle Theselius skulptur Leo in My Mouth har ett ingjutet fotografi av skådespelaren Leonardo di Caprio. Han ler. Skulpturen är en förstorad replik av den tandställning som konstnären själv använde under sin tonårstid. Något händer med minnet och intimiteten i det kroppsnära föremålet genom skalförskjutningen och får Anne Pira att associera till läkarbesök: –Säg aaaa, säger doktorn och lyser ned i svalget.

Nina Bondessons målning Rosa Elenae och Franco Leidis små grafiska blad Måttagning och Att byta kläder ser ut att avbilda människor som deltar i undersökningar av olika slag, kanske medicinska sådana.  Verken knyter an till den medeltida bildtraditionen och därmed även till ikonografin i Lunds domkyrka.

Nya möten skapar nya tolkningar

Arkitekturen och konsten samspelar på Forum Medicum, både i de permanenta verken och här i konstkollektionen. Atriet utgör en ljuspelare som sträcker sig genom hela huskroppen och det har influerat Anne Pira till kollektionens mönster och verkens placeringear. Hon har också tagit hänsyn till likheter i form och material. Ibland kommenterar verken varandra. Ett exempel på detta är Matts Leiderstams fotografi Efter bild (Estasi di Santa Teresa) och Hans Wigerts målning Maria. De hänger på olika våningsplan men i vertikal linje och är möjliga att se tillsammans från balkongen mittemot. Sådana linjer eller kontaktytor finns på flera platser i huset. Ibland uppstår de av en ren slump och skapar nya möten med konsten och nya tolkningar av verk. Referenser till konsthistorien finns också. Anne Pira ser de gulbruna ådringarna i pannån i Hans Wigerts målning som nästintill identiska med himlen i Edvard Munchs välkända målning Skriet. Men här är skriket inte fasansfullt, utan livgivande som hos ett nyförlöst litet barn.

Läs mer

Statens konstråd har även producerat två permanenta verk för Forum Medicum, Vertikal komposition av Arne Jones och Kosmos och vanitas i samvetets ljus av Ylva Snöfrid. Detta är ett led i vårt arbete med politikområdet gestaltad livsmiljö. Du kan läsa mer om verken  och politik området Gestaltad livsmiljö under relaterat innehåll.