Sammetslena lianer i ett betonghus, en vildhäst hos polisen, ett örngott för drömmar på en arbetsplats för samhällsekonomiska analyser och en figur som rullat in sig i en madrass hos Arbetsförmedlingen. Utställningen Det ska växa – textila uttryck som offentlig konst lyfter fram textila verk för offentliga rum och öppnar på Statens konstråd i Stockholm 10 september.
Alla kan vi relatera till tyg, men vilka uttryck tar den i konsten? I utställningen står Agneta Flocks storskaliga textila skulptur Det skall växa – Sammetsdjungel i dialog med ett 40-tal textila verk från Statens konstråds samling och produktion av offentliga gestaltningar. Det rör sig om konstverk som via hantverk, material och motiv uttrycker sinnesstämningar och temperament. Utställningen visar verk av konstnärer som med känslighet och stor kunskap följer och utvecklar traditioner, eller ivrigt bänder sig utanför konventionerna för att utforska nya framställningsformer. Verken i utställningen är ett axplock av alla de konstverk i textil som finns representerade i statens konstsamling och textila offentliga gestaltningar gjorda för specifika miljöer.
Utställningen lånar sitt namn från Det skall växa – Sammetsdjungel av Agneta Flock från 1975 som kom till på uppdrag av Statens konstråd till de då nybyggda delarna av kvarteret Garnisonen, som växte fram på Östermalm i Stockholm. Verket har böljande, färggranna växter och är gjort av mjuka material som siden och sammet – en motsats till den råa betongen i det enorma kontorskomplexet som med sin brutalistiska betongarkitektur står i skarp kontrast till den äldre stadsbebyggelsen runt Karlavägen. Sammetsdjungelns tropiska bladverk slingrar sig långt utanför gängse uppfattningar om vilka former och uttryck textil som offentlig gestaltning brukar anta – något som varit en ledstjärna för urvalsarbetet både bokstavligt och bildligt talat.
Agneta Flocks Sammetsdjungel utvecklades i samarbete mellan konstnär och experter på Handarbetets Vänner som Statens konstråd har samarbetat med i närmre 90 år. Visningsperioden sammanfaller med Handarbetets Vänners 150-årsjubileum.
Verk av följande konstnärer visas i utställningen:
Maria Adlercreutz , Sarai Alvarez Riveros, Gert Aspelin, Rut Beskow, Eva Björkström, [krig]– Karin Bäckström och Jon Perman, Moki Cherry, Birgitta Dahlström, Vera Danielsson, Maj-Britt Engström, Erik Thulén, Elisabet Eriksson, Agneta Flock, Margareta Gelin, Anita Graffman, Sigrid Hansson, Petter Hellsing, Göran Hägg, Ingela Ihrman, Sandra Ikse, Moa Israelsson, Sten Kauppi, Karin Keisu och Josse Thuresson, Lisskulla Lundqvist, José Luis Martinat, Esse McChesney, Kaisa Melanton, Elsa Montell-Saanio, Valeria Montti Colque, Gunwor Nordström, Anna Persson, Majlis Persson, Marga Persson, Kajsa af Petersens, Tuula Savolainen, Anita Ullerstam, Karin Widbom, Ludvig Ödman.
Curatorer: Annika Enqvist, programansvarig och Niki Kralli Anell, producent.
Utställningsteam: Nilo Amlashi, Vera Halla, Paul Kokamägi, Linda Nykopp och Therese Segerstedt, Anna Wallgren, Eva Malm Öhrström.