Kvinna står med en liten flagga framför ett blomhav

Skvallret – en vandring ur hundens perspektiv 

Upplev Skeppsholmen, konst och kultur under festivalen Lustholmen! Stina Nyberg gör verket Skvallret, en koreograferad vandring ur hundens perspektiv i ett samarbete mellan Statens konstråd och Moderna Dansteatern, MDT.

Skeppsholmen har genom historien varit ett centrum för diverse vapen, kungar, förlustelser och konst. Här har det strosats och basunerats, tjärats och älskats i århundraden. Men om man sänker blicken något, någonstans kring knähöjd, utspelar sig ett verkligt drama.

Skvallret följer i hundens fotspår via Skeppsholmens historia. Genom att lägga märke till öns till synes obetydliga historier, grushögar och kissfläckar flyttar den uppmärksamheten från det storslagna till det intima. Det mesta i världen är slickbart om man bara ger det en chans.

Skvallret utvecklades i Sundsvall under sommaren 2020 som del av Statens konstråds satsning på konst i stadsutveckling. Till festivalen Lustholmen, som pågår 7–11 juni, omarbetas Skvallret i en ny version.

Vandringen koreograferas och genomförs av Stina Nyberg och hundar från en lokal agilityförening. Vandringen tar ca 50 min och även hundar är välkomna.

Koreografi och framförande: Stina Nyberg
Konst, hundhinder, kostym och mask: Tove Dreiman
Producent: Terry Johnson (Johnson & Bergsmark)
Samproduceras av Statens konstråd och MDT Moderna Dansteatern

När och var kan du ta del av Skvallret?

Stadsvandringen Skvallret sker tre dagar i juni av konstnären Stina Nyberg på svenska och engelska. Samling 5 minuter innan på Svensksundsvägen 11A, Skeppsholmen. För mer information om vandringen och anmälan läs mer i kalendariet.

Om Stina Nyberg

Stina Nyberg bor i Stockholm och arbetar såväl i Sverige som internationellt som dansare och koreograf. Hennes konstnärskap utgår från kroppens politiska och sociala historia sedd ur ett feministiskt perspektiv. Hon intresserar sig för undervärderade kunskaper, magiska praktiker och maktens språk.

Om Statens konstråd

Statens konstråd verkar för att konst ska vara tillgänglig och nyskapande där vi lever, arbetar och bor. Vi skapar och förvaltar framtidens kulturarv genom vårt arbete med att producera offentlig konst och förvärva konst till statens konstsamling. Genom vår verksamhet kan hundratusentals människor varje dag ta del av konstens olika uttryck.

Om Moderna Dansteatern

MDT Moderna Dansteatern är en plattform för samproduktion och en ledande scen för samtida koreografi och performance, belägen i en före detta torpedverkstad på Skeppsholmen i Stockholm.

Du kan även ta del av vår utställning “Konst på väg – Statens konstråds nyinköpta verk”

I samband med vandringen håller Statens konstråd öppet och visar nyinköpta verk ur samlingen och en film som berättar om när verket Skvallret blev till, samt en rad filmade konstnärsporträtt av konstnärer som vi arbetat med i olika projekt genom tiderna. Välkommen att möta konsten och konstnärerna på Skeppsholmen!

Här finns också tillgång till toaletter och skötbord under öppettiderna kl. 12–17.