En grupp människor som sitter runt ett picknickbord

Samarbetsprojekt för kommuner

Konst i hela Sverige – en samarbetsmöjlighet för mindre kommuner som vill utveckla sitt arbete med offentlig konst. Har ni en idé om ett konstprojekt som ni behöver vår hjälp att utveckla eller genomföra tillsammans med Statens konstråd?

Statens konstråd vill stärka arbetet med offentlig konst i mindre kommuner i hela landet. Kommunen ska ha som högst 40 000 invånare i den största tätorten, det vill säga SKR:s kategorisering för kommuner ”Kommungrupp C”.

Vi på Statens konstråd vill tillsammans med mindre kommuner medverka till förstudier, metodutveckling och kunskapsstöd i genomförandet av nya konstprojekt. Syftet är att stärka konstkompetensen och främja lokal samverkan i ett fortsatt långsiktigt arbete med offentlig konst och gestaltad livsmiljö.

Välkommen att lämna en intresseanmälan så utreder vi tillsammans möjligheterna att genomföra ert konstprojekt.

Ansökan består av två möjliga steg, där det ena avser en förstudie och det andra genomförande av ett konstprojekt. Det går lika bra att söka ett av stegen som att söka båda två. I en förstudie bjuder vi in en konstnär som med ett utforskande arbetssätt hittar nya sätt att se och samverka kring en plats exempelvis i samband med platsutveckling, om- eller nybyggnadsprojekt. Genom att söka stöd och samfinansiering för genomförande av ett första offentligt konstprojekt utvecklar vi rutiner och metoder i arbetet med färdigställandet av ett offentligt konstprojekt.

Statens konstråd ser konstnärliga gestaltningar inte enbart som de fysiska konstverken, utan inkluderar även konstnärliga processer som involverar platser, invånare och sociala relationer. I det bidrar konstnärer med sin särskilda kompetens – att se nya lösningar, skapa dialoger mellan olika grupper och att i samverkan med andra yrkesgrupper forma våra gemensamma miljöer.

I arbetet med offentlig konst vill Statens konstråd medverka till spridning av kunskap och utvecklingen av nya metoder som stärker konstens roll i arbetet med gestaltade livsmiljöer.

Ansökan och urval

Är du den vi söker?

Vi riktar oss mot kommuner som

  • Har som flest 40 000 invånare i den största tätorten och därmed inte är större än kommungrupp C, enligt SKR:s kommungruppsindelning
  • Vill komma i gång och vidareutveckla sitt arbete med offentlig konst
  • Har en ansvarig kontaktperson för arbetet med konst
  • Har möjlighet till samfinansiering. Läs mer under rubriken Finansiering
  • Saknar rutiner och riktlinjer för arbete med offentlig konst eller ser behov att aktualisera dessa

Meriterande

  • Projektet bidrar till samverkan lokalt, mellan kommuner och regionalt
  • Projektet bidrar till social hållbarhet genom att fokusera på platser där unga vistas och projekt som främjar delaktighet och dialog

Om ni är två eller fler kommuner som vill söka tillsammans går det bra.

 

Viktiga datum för ansökan

Ansökan

Ansökan ska vara Statens konstråd tillhanda senast 10 februari 2025 och skickas per e-post till konstutvecklingkommun@statenskonstrad.se

Frågor

Välkommen att kontakta vera.halla@statenskonstrad.se. Vi besvarar frågor fram till 3/2, med uppehåll för julledigt från 18/12 till den 13/1.

Så går det till

  • Anmälan öppnar 12 dec 2024. Skicka din intresseanmälan till konstutvecklingkommun@statenskonstrad.se genom att bifoga ifyllt PDF-formulär separat i mejlet. På sida 2 i formuläret hittar du instruktioner. Du kan även bifoga en kompletterande handling som en (1) PDF om max 10 MB. Sista dag för att anmäla intresse är den 10 februari 2025.
  • Urval av intresseanmälningar görs i mars 2025. Statens konstråd väljer ut fem intresseanmälningar att tillsammans arbeta vidare med. Urvalet görs utifrån de nedan angivna urvalskriterierna.
  • Under april och maj tas ett konstprogram fram för varje projekt med stöd av fyra handledda tillfällen. Tillfällena ger handledning vad gäller konstprojektets idé och vision, plats, hållbarhet, finansiering och samverkan.
  • Statens konstråd går vidare med minst tre projekt som har bäst förutsättningar för genomförande. Beslut tas i juni 2025.
  • Uppstart av genomförandeprocessen sker efter sommaren 2025.
  • Planerat avslut för projekten är 2026.

Urvalskriterier

Statens konstråd kommer att utvärdera intresseanmälningarna utifrån följande kriterier:

  • Sökandes motivering
  • Ekonomisk genomförbarhet (Personella resurser eller genom lokal finansiering)
  • Långsiktig bärkraft, möjlighet till förvaltningsansvar och förmedling på lång sikt
  • Platsens potential
  • Konstnärlig potential

Bedömningen kommer vidare att ta hänsyn till variation i uttryck och till Statens konstråds uppdrag att verka med god geografisk spridning över hela landet samt se till behovet av konst i kommunen.

Finansiering

En förutsättning för ansökan är att sökande bekostar egna resor samt sitt eget och andra berörda tjänstepersoners arbete utöver budget. Kommunen blir beställare av den konstnärliga gestaltningen. Detta innebär att kommunen tar det övergripande ansvaret för projektet, tillsätter egna personella resurser, ansvarar för upphandling av skissförslag och produktionsledning av konstgestaltningen med stöd av Statens konstråd.

Statens konstråd bidrar med skiss- och förstudiearvoden till konstnärer. Statens konstråd tillhandahåller ansvarig curator/konstprojektledare (som arbetar nära den från kommunen utsedda kontaktpersonen).

Vid ansökan om att ”Genomföra konstprojekt” ska konstprojektet samfinansieras med hälften av budgeten, om minst 75 000 SEK exklusive moms. Statens konstråd bidrar medfinansiering av genomförandet av konstprojekten med upp till 50 %.

Utöver egna monetära medel kan andra former av finansiering tillgodoräknas i budget, exempelvis i form av tjänster från lokala företag och aktörer, materialdonationer och annan platssamverkan. Statens konstråd kan, om varan eller tjänsten kan garanteras, bidra med motsvarande summa i en genomförandebudget. Samfinansiering utvärderas och fastställs som en del av framtagandet av konstprogrammet.

Vad kan du söka?  

Sökande kan anmäla intresse för två olika processer och det går utmärkt att söka båda. Ett konstprogram tas fram initialt oavsett om det gäller förstudie eller genomföra konstprojekt.

A. Förstudie

Utlysningen riktar sig till sökande som vill utveckla sitt förarbete med offentlig konst, genom en konstnärlig förstudie. Sökande kan exempelvis ha ett planerat utvecklingsprojekt, nybyggnad eller ombyggnad av en plats. Tillsammans med en konstnär genomför vi en undersökning utifrån sökandes och platsens behov och utvecklar rutiner för att inkludera konstperspektivet i tidiga skeden. Förstudien kan ligga till grund för genomförande av ett konstprojekt om ni även sökt steg B.

B. Genomföra konstprojekt

Utlysningen riktar sig till sökande som behöver inspiration och stöd i arbetet med att genomföra ett konstprojekt och genom detta vidareutveckla sina rutiner och arbetsmetoder för arbete med offentlig konst. Sökande kan exempelvis ha ett platsutvecklingsprojekt, nybyggnad eller ombyggnad där enprocentsregeln eller andra former av finansiering kan tillämpas. Målet är att vi tillsammans verkställer ett konstprojekt eller offentligt konstverk i kommunen.

Konstprogram

Under framtagandet av konstprogram anordnar Statens konstråd fyra gemensamma handledningstillfällen som stöd för ert arbete. Träffarna tar utgångspunkt i handboken Offentlig konst – handbok för kommunala beställare. Några av dessa kommer att arrangeras digitalt.

Tillfällena består av workshopar och föreläsningar kring till exempel olika sätt att tillämpa enprocentsregeln och andra finansieringsmodeller, hur konsten kan skapa och stärka olika värden i kommunen, konstnärliga metoder och uttryck, upphandling av konstnärer och samverkansformer mellan olika kompetenser, förvaltningar och bolag.

Handledningstillfällena utformas specifikt utifrån deltagarnas behov. Exakt innehåll och antal mötestillfällen kommer därför att fastställas efter avslutat urval.

Samverkan med kommuner

Statens konstråd har sedan 1997 samverkat med kommuner och regioner i omkring 150 konstprojekt för förnyelse och utveckling av offentlig konst. Genom regeringsuppdrag som Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer 2010-2013, Äga rum 2016–2018 och Kunskapsnav offentlig konst 2018–2020 har ett 70-tal projekt genomförts som en del i arbetet med konstens roll i utveckling av våra gestaltade livsmiljöer.

Nu kartlägger vi hur stöd och samverkan sett ut och vilka behov vi ser idag. Målet är att hitta former för framtida kunskapsstöd och medverka till utvecklingen av nyskapande offentlig konst i hela Sverige.
Intresseanmälan blir ett första steg i det och vänder sig framför allt till mindre kommuner som behöver stöd att komma i gång i arbetet med offentlig konst i gemensamma miljöer.

Tidigare samarbeten

Inspireras gärna av våra tidigare samarbeten med kommuner. I vår samling kan du hitta exempel på tidigare samarbeten, såsom med kommunen Vara i projektet The Blue Orange och med Nynäshamn kommun i projektet Vanstaskolan . Vi har även haft samarbeten med Råslätt i Jönköping och Kramfors.