Ett glasverk

They were singing as I left av Rasmus Nossbring

Rasmus Nossbring skildrar sina minnen från Reijmyre glasbruk där han antogs som glasblåsarlärling när han var femton år. Hans skulptur They were singing as I left är ett av konstverken som har köpts in till Coronasamlingen, en satsning som syftar till att stötta det svenska konstlivet under coronakrisen.

They were singing as I left är en del av skulpturgruppen Things that might have happened där Rasmus Nossbring skildrar de äldre glasblåsarna och kombinerar det med sina egna minnen från tiden som lärling i Reijmyre glasbruk. Med hjälp av gamla formar av små djur och figurer som pressades i tusental och såldes i mängder till turisterna på glasbruket, har han skapat egna historier och kombinerat dessa med samtida uttryck och influenser. Titeln They were singing as i left refererar till blandningen av känslor och den kulturkrock som det innnebar för konstnären att lämna avfolkningsbygden och glasbruket bakom sig, och komma till Konstfack och konstscenen i Stockholm. Hör honom berätta mer om verket i filmen ovan.

Konstnärsbiografi Rasmus Nossbring

Rasmus Nossbring är född 1991 i Norrköping. Han är utbildad vid Reijmyre glasbruk och har en examen från Konstfack. Han är verksam vid Gustavsberg i Stockholm.