The Whites av Kristina Müntzing

Kristina Müntzing skapar politiska monument av bilder från olika tider och geografier, som strimlas, vävs samman och blir till både bild och mönster, karta och arkiv. Triptyken The Whites är ett av konstverken som har köpts in till Coronasamlingen, en satsning som syftar till att stötta det svenska konstlivet under coronakrisen.

The Whites är en undersökning av institutionen Sundholm på Amager i Köpenhamn. Där var gränsen flytande mellan vård, kontroll, uppfostran, bestraffning och tvångsarbete. Sundholm var en anstalt för tiggare, vagabonder, och ”lösaktiga” kvinnor. Triptyken The Whites gestaltar kvinnorna som placerades i Sundholms tvätteri i vittvätten. Kristina Müntzing samlade in arkivmaterial från olika tider i Sundholm, och skapade ett collage som hon sedan bearbetade genom att strimla sönder det och sammanfläta det på nytt. Hon har arbetat länge med att utveckla formatet collage och de senaste fem åren har hon arbetat mer precist i större serier och större format. Hör henne berätta mer i filmen nedan.

 

Konstnärsbiografi Kristina Müntzing

Kristina Müntzing är född 1973. Hon har utbildat sig vid Goldsmiths, University of London, Konsthögskolan Valand, Göteborgs universitet och Nordiska konstskolan i Karleby, Finland