Surealistisk målning

Ägg av Jonatan Pihlgren

Vad är det för ägg som tycks gömmas i en grå påse? Eller är det i själva verket ett rotsystem med försiktigt spirande grönska som tagit fart?

I Jonatan Pihlgrens värld förs vi in i en bekant men ändå skruvad verklighet. Ofta gestaltar han människans väg genom livet, famlande och förvirrad i en kaotisk omvärld. Motiv från vardagslivet möter infall, drömmar och fantasier.

Konstnären själv menar att han utforskar olika sinnestillstånd och att allt som möts i honom, i hans mentala upplevelse, möts på duken. Inspirationen kommer främst från människorna i hans liv – familj och vänner, men även djuren har en framträdande plats. Genom ett måleriskt berättande kommer vi nära det personliga där han strävar efter att skapa målningar som ”spökar” och lever ett eget liv.

"Det ska inte finnas något motstånd att ta sig in i min konst"

– Jonatan Pihlgren, konstnär

Jonatan Pihlgrens konst talar direkt till betraktarens känslor. ”Det ska inte finnas något motstånd att ta sig in i min konst”, säger han själv och menar att det främsta är att verken ger upphov till en dialog med betraktaren.

De tre målningarna Ägg, Riddare och Självporträtt placerades på Polismyndigheten i Malmö 2023.

Konstnärsbiografi Jonatan Pihlgren

Jonatan Pihlgren (f. 1993) bor och arbetar i Göteborg. Han har en Master i fri konst från Konsthögskolan i Umeå (2021). Pihlgren arbetar främst med måleri, men även med skulptur och performance. År 2023 tilldelades han Beckers konstnärsstipendium och ställde ut i en separatutställning på Färgfabriken och Höganäs Museum.