målning av en riddare

Riddare av Jonatan Pihlgren  

I verket Riddare (2023) möter vi en man som obekvämt och ängsligt kikar fram ur sin rustning.

I Jonatan Pihlgrens värld gestaltas ofta människans väg genom livet, famlande och förvirrad i en kaotisk omvärld. Motiv från vardagslivet möter infall, drömmar och fantasier.

Konstnären själv menar att han utforskar olika sinnestillstånd och att allt som möts i honom, i hans mentala upplevelse, möts på duken. Inspirationen kommer främst från människorna i hans liv – familj och vänner, men även djuren har en framträdande plats. Genom ett måleriskt berättande kommer vi nära det personliga där han strävar efter att skapa målningar som ”spökar” och lever ett eget liv. Vi förs in i en bekant men ändå skruvad verklighet.

"Det ska inte finnas något motstånd att ta sig in i min konst"

– Jonatan Pihlgren, konstnär

Jonatan Pihlgrens konst talar direkt till betraktarens känslor. ”Det ska inte finnas något motstånd att ta sig in i min konst”, säger han själv och menar att det främsta är att verken ger upphov till en dialog med betraktaren.

De tre målningarna Ägg, Riddare och Självporträtt placerades på Polismyndigheten i Malmö 2023.

Konstnärsbiografi Jonatan Pihlgren

Jonatan Pihlgren (f. 1993) bor och arbetar i Göteborg. Han har en Master i fri konst från Konsthögskolan i Umeå (2021). Pihlgren arbetar främst med måleri, men även med skulptur och performance. År 2023 tilldelades han Beckers konstnärsstipendium och ställde ut i en separatutställning på Färgfabriken och Höganäs Museum.