Ljus för liten tall

Konstnär: lisa strömbeck Kategorier: Permanent konst Ort:

Med rätt ljus och näring kan tallen växa och bli något stort. Lisa Strömbecks verk Ljus för liten tall får en vägg att leva på SiS ungdomshem i Hässleholm.

Om Ljus för liten tall

Statens institutionsstyrelse (SiS) förmedlar sin verksamhet med uttrycket ”Det gäller livet”. Med samma allvar har Lisa Strömbeck gett sig in i uppdraget att ge ett stycke liv till unga människor som under en period behöver ta ett steg ur det kollektivt organiserade samhället för att få skola och behandling i enskild miljö. På SiS ungdomshem i Hässleholm glider ljuset nu över väggytan där skolelever samlas, väntar och möts. Magi må vara ett slitet ord, men här får det mening.

”Denna tallplanta fick inte någon bra start i livet. Den slog rot där det var för mörkt för att utvecklas. Större tallar har överskuggat den och tagit ljuset och näringen. Den har farit illa, men är vid liv, så får den bara ordentligt med ljus kan den få kraft att frodas, resa sig upp och växa sig stark.”

Lisa Strömbecks konstnärskap är varmt, hon ömmar för gemenskap både på det lilla planet men också i samhället i stort. Det märks även i hennes egen beskrivning ovan, när Strömbeck själv sätter ord på konstverket hon formligen har lockat fram ur väggen på ett ungdomshem i Hässleholm.

Arkitektkontoret Fojab har tillsammans med SiS och fastighetsägaren skapat arkitektur som berör. I ungdomshemmet finns en vänlighet i ljusinsläpp, material och färgval. Inte minst finns en ansats att genom arkitekturen verkligen vilja sätta sig in i hur det är att vara barn och tonåring på ett ungdomshem. I tegel och cederträ kan ögat vandra och undersöka, färgerna inomhus flyter långsamt från den ena tonen till den andra. När konstnären kom in i byggnaden kunde hon ta tolkningen vidare in i konsten. Ur begränsningar som kommer med denna typ av byggnad har hon skapat ett ljus som fortsätter dit arkitekturen inte kan nå.

Ljus för liten tall finns i den stora väggen på väg in i gymnastiksalen. Gråmålad ligger väggen stilla fram tills ljuset glider längs ytan ner i varma orangegula fält. Där börjar väggen leva, den får små infällningar och skuggor. Den är gyllengul för att sedan gränsa mot grönt eller kanske orange. Det är inte avlägset att se solljusets varma toner, känna hur de mjuka strålarna känns mot huden. Sedan börjar ljuset vitt singla ner. Det är tredimensionellt och mytiskt. Vad händer? Det slutar aldrig falla. Sakta, sakta faller ljuset ner mot golvet tills det spiller ut över mattan.

Film från SiS ungdomshem i Hässleholm

Hitta hit