Stillbild ur verket.

the ideal (v. 0.2)

Verket the ideal (2015)  av Yuri Pattison är en del av utställningen Brytningstider. Installationen visar hur utvinningen av Bitcoin är en fysisk och energikrävande process, trots att valutan är digital. I bildgalleriet stillbilder ur verket av Yuri Pattison.

Om the ideal

Videon dokumenterar arbetet med att bygga upp en Bitcoin-gruva i Kangding, ett område som kännetecknas av kallt klimat, höga berg och tillgång på vattenkraft, inte helt olikt Norrbotten, och just därför blivit attraktivt för dataindustrin. Pattisons verk påminner oss om den fysiska verkligheten bakom informationssamhället, och att även virtuella handlingar får fysiska konsekvenser.

Om Yuri Pattison

Yuri Pattison arbetar främst med digital media, video och skulptur. Den nya teknologins närvaro i vår samtid, som alltmer påverkar både hur och var vi lever och arbetar, är något han undersöker i sitt konstnärskap. Hur våra beteenden påverkas av teknologins utveckling, hur delande och transparens uttrycker sig på nätet, men även i den moderna i arkitekturen och i våra arbetslandskap, är frågor som tar form i hans gestaltningar. Yuri Pattison har medverkat i en rad internationella sammanhang. Han föddes 1986 och bor i London.

Tid och plats

Måndag – lördag kl. 11-19

Verken visas i två containrar placerade där Storgatan möter Smedjegatan

Brytningstider

– EXTRAKT UR EN FRAMTIDA HISTORIA

Under två veckor i slutet av november möts Luleåborna av konst på olika offentliga platser i staden. Med ”utvinning” som huvudtema leder utställningen iväg på en svindlande resa genom järnmalmens och datatrafikens spår; ut i rymden, ner i bergrummens mörker och in i människans blodomlopp.

Utställningen pågår 15 november till 3 december 2017