Vernissage för Coronasamlingen

Varmt välkommen till vernissage och samtal på Havremagasinet i Boden

Den 4 juni är det vernissage för den första delen av utställningen Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021, våra mest omfattande inköp någonsin. Under dagen bjuds det på performance, guidad curatorsvisning, boksläpp, mingel och ett publikt samtal om konsten i våra gemensamma rum – av och med dem som arbetar med konsten! Den andra delen av utställningen visas på Skisserna Museum i Lund.

Arbetet med konsten och konsten på arbetet
Samtal

Samtalet lyfter frågor om vad det betyder, att varje dag möta konst på sin arbetsplats? Vilken roll spelar konsten på arbetsförmedlingen, för studiemiljön på ett universitet, i låsta rum inom kriminalvården eller som representation av Sverige på en ambassad? Samtalet handlar om hur konsten kan spela en roll i det dagliga livet. Om hur verken i den färdiga kollektionen samspelar och hur de möter blickar, tankar och känslor på så skiftande platser med olika behov.

Vernissagen och samtalet är ett samarbete mellan Statens konstråd och Havremagasinet, och är en del av programdagen som Havremagasinet är värd för och arrangerar. Havremagasinets hemsida.

Program

11.30–12.30 Performance City Horses av Helena Byström och Anna Källblad med start vid tågstationen i Boden som avslutas på Havremagasinets gårdsplan.

12.30–13.00 Välkomstord av Mariangela Mendez Prencke, konsthallschef Havremagasinet och Sara Edström, ordförande Konstnärernas Riksorganisation som inviger utställningarna Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021 och For all to see.

13.00–13.10 Patrick Amsellem, direktör Statens konstråd och curator av Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021 ger en introduktion till utställningen.

13.20–14.30 Maria Ragnestam, curator av utställningen For All to See ger en introduktion och guidad visning tillsammans med närvarande konstnärer.

14.30–15.15 Samtal: Arbetet med konsten och konsten på arbetet med Patrick Amsellem, direktör Statens konstråd samt Åsa Bergdahl och Hanna Stahle, konstkonsulter vid Statens konstråd.

15.15–17.00 Boksläpp, tillfälle att se utställningarna och möjlighet att prata med curatorer och konstnärer som är på plats.

Coronasamlingen
Boksläpp

Under dagen släpps en ny bok – publikationen om Coronasamlingen (red. Karolina Modig, Livonia Print, 2022) som ges ut av Statens konstråd och distribueras via Eddy Books (eddy.se).

Samtliga 350 konstnärer och de över 500 inköpta verken i Coronasamlingen presenteras i publikationen och 60 av dem lyfts med bild och text för att förmedla en djupare känsla för samlingens helhet.

Utställningen visar ett urval ur Coronasamlingen

Första delen visas 4 juni–11 september på Havremagasinet i Boden och den andra delen visas 13 oktober–15 januari på Skissernas Museum i Lund.

Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021 omfattar verk av många olika slags format, uttryck och berättelser. Konsten i utställningen kommer, precis som övriga 100 000 verk i Konstrådets samling, att placeras på statliga arbetsplatser runt om i landet, från universitet, domstolar och lokala skattekontor, till häkten och fängelser och Sveriges ambassader runt om i världen. Innan dess premiärvisas ett urval ur samlingen i en utställning på Havremagasinet i Boden.