Verket Nordting visas för första gången i Sverige på Samtidskonstdagarna

Under Samtidskonstdagarna i Boden 14–16/11 kommer verket NORDTING framföras för första gången i Sverige. NORDTING är ett performanceverk av den norske konstnären Amund Sjølie Sveen.

– Det här projektet befinner sig mellan olika konstkategorier, eller i alla kategorier samtidigt. Det är också projektets styrka: det är inte teater eftersom det inte är fiktion, det är både ett konstverk och en autentisk politisk manifestation. Det innehåller föredrag, performance och musik. Jag kallar det för en blandning av folkförsamling, festföreställning och ett politiskt powerpoint-föredrag, säger Amund Sjølie Sveen och fortsätter:
– Det jag vill uppnå med projektet är att utforska och ändra både historien om Norr och maktstrukturerna som bestämmer i Norr. Strategin är både konstnärlig och politisk. Att skapa eftertanke och engagemang genom att destabilisera kategoriseringen av både ‘konst’ och ‘politik’ genom att använda projektets tvetydighet och genom att använda synvinklar som den vanliga politiken inte kan eller vill göra.

Amund Sjølie Sveen beskriver verket som:
NORDTINGS (The Northern Assembly) ambition att ifrågasätta och förändra maktbalansen i Norr har resulterat i många resor i den arktiska regionen med musikkårer, lutfisk, power points och politiska analyser. 32 folksammanträden har hållits, tonvis av t-shirtar har sålts och litervis av vodka har druckits. Sånger har sjungits, böner har betts och folk har röstat för ett självständigt Norr – gång på gång. Norr, Barentsregionen, är ett område med klassiskt koloniala egenskaper. Den politiska och ekonomiska makten är placerad långt borta, alltid i södern, och området benämns som den “arktiska gränsen” – ett område mittemellan civilisation och det okända. Ett tabula rasa, ett område av tillgångar, ett område med möjligheter för erövrare och investerare. Det är dags att Norr slår tillbaka. Det är dags att ta tillbaka kontrollen över fisken, det är dags att ta tillbaka kontrollen över området.

Med sitt första besök till Sverige, går NORDTING in i nästa fas i kampen för ett Förenat Norr. Vad kommer folket i norra Sverige säga om förslaget att skapa ett Förenta Nationerna i Barentsregionen? Är de beredda att omfamna arktiska delen av Ryssland som en vän? Är de redo att klippa banden med bourgeoisien i Stockholm?
Det finns ingen bättre plats för att fortsätta detta arbete på än Boden. En stad byggd dels på arktiskt samarbete och transporten av järn mellan Kiruna och Narvik, dels byggd för att hålla Norr delat genom försvaret av svenskarna gentemot Ryssland som den militära kärnan i norra Sverige. Boden är ännu en arktisk centralpunkt som later oss undersöka paradoxerna i Norr – och en perfekt plats för NORDTING. Samlingen i Boden leds av Amund Sjølie Sveen, med assistans av Erik Stifjell och Maya Mi Samuelsson.”

NORDTING kommer att framföras under Samtidskonstdagarna i Boden den 14–16/11.

Läs mer om verket och Amund Sjølie Sveens konstnärsskap