Coronasamlingen

År 2021 fick Statens konstråd 25 miljoner kronor av regeringen för att förvärva ny konst. Satsningen var ett regeringsuppdrag som syftade till att stötta det svenska konstlivet under coronakrisen. Tillskottet innebar en kraftfull uppväxling av de årliga nyinköp av konst som Konstrådet har gjort sedan 1937.

Genom satsningen finns nu över 500 nyförvärvade verk med olika former av uttryck av 350 konstnärer, som representerar olika generationer med skilda bakgrunder, och som är verksamma på platser spridda över hela landet.

Om publikationen Coronasamlingen

Samtliga 350 konstnärer och de över 500 inköpta verken i Coronasamlingen presenteras i publikationen och 60 av dem lyfts med bild och text för att förmedla en djupare känsla för samlingens helhet. Trots att samlingen inte speglar något statistiskt genomsnitt av den svenska konsten anno 2021, så skär den genom vårt konstliv i många oväntade riktningar och på ett oanat djup. Bland de nyinköpta verken finns en mångfald av berättelser att lyssna till. Här finns bredd och styrka, livskraft och rikedom. Vårt konstliv sjuder, och med Coronasamlingen får den samtida konsten ett ännu starkare uttryck i våra offentliga rum, och ger fler möjligheten att möta den i sin närmiljö.

­­­Boken är skriven på svenska av ett 20-tal namnkunniga skribenter. Den är formgiven av den grafiska designduon Ateljé Grotesk med Jennifer Bergkvist & Moa Sundkvist och är rikt illustrerad med många fina färgfotografier av verken. Den omfattar reflekterande texter kring offentliga samlingar i stort, hur de är sammansatta och hur de möter publiken på deras arbetsplatser till exempel. Den innehåller intervjuer med konstnärerna samt olika verkstolkningar. Boken knyter även an till de roller och möjligheter som statens konstsamling har.

Skribenter

Förord: Patrick Amsellem. Inledning: Anders Olofsson. Verksläsningar: Jenny Danielsson, Maryam Fanni, Valerie Kyeyune Backström, Thomas Millroth, Khashayar Naderehvandi, Carolina Söderholm, David Väyrynen, Emma Warg. Intervjuer: Jenny Danielsson, Anders Olofsson, Rafaela Stålbalk Klose, Carolina Söderholm, Ida Therén. Kortintervjuer: Liza Jernberg, Karolina Modig. Arbetsbetraktelser: Åsa Bergdahl, Anne Pira, Birgitta Silfverhielm. Essäer: Ulrika Flink, Jeff Werner.

För att ladda ner publikationen så klickar du på nedladdningsikonen till vänster om publikationen i visualiseringsfönstret. Om du inte kan se ikonen i mobilläge kan du ladda ner boken i vår mediabank.