Porträtt av Patrick Amsellem

Patrick Amsellem ny direktör för Statens konstråd

Patrick Amsellem är sedan den 19 oktober 2020 ny direktör för Statens konstråd. Han tillträder den 19 oktober 2020 och kommer närmast från tjänsten som chef för Skissernas museum i Lund.

Patrick Amsellem är sedan år 2012 chef för Skissernas museum vid Lunds universitet. Han har tidigare varit intendent vid Brooklyn Museum of Art i USA, doktorerat i konstvetenskap och arkitekturhistoria vid New York University, samt arbetat vid Malmö konsthall och Rooseum.
– Jag ser fram emot att tillsammans med Statens konstråds medarbetare bygga vidare på Konstrådets rika traditioner och nyskapande arbete. I all sin mångfald kan konst synliggöra och aktivera miljöer. Samtidigt har den förmågan att reflektera över dagsaktuella frågor, sociala förhållanden, historia och minnen. Konst i offentliga rum ska vara en angelägenhet för alla. Den kan göra publiken till medskapare och stimulera till samtal och möten som bidrar till det offentliga samtalet och demokratin, säger Patrick Amsellem i ett pressmeddelande från regeringen.