Personer som flyttar konstverk och målningar

Nyinköpta verk visas på Statens konstråd

Ballistiska skulpturer samsas med broderier på återbrukade näsdukar, skolfoton, innehållet i ett badrumsskåp och 3D-modellerade framtidsblomster. Med start 9 maj visar Statens konstråd “Konst på väg” – ett urval av de verk som köpts in 2021–2023. Konsten är samtida och är på väg ut i våra offentliga rum för att skapa mer utrymme för eftertanke och samtal i vår tid.   

Konsten bär på berättelser som i många fall kännas intima: Anita Christofferssons broderier på återbrukade gamla näsdukar, Fatima Moallims skolfoton från årskurs tre med tuggummipapper, innehållet i ett badrumsskåp av Thomas Broomé och en neddragen rullgardin med ett budskap. Rebecka Tollens teckningar föreställande prydnadsföremål, vardagsrum och soliga sommardagar framstår som någons minnen, bilder från ett privat fotoalbum, men kan inte minnen också vara allmängiltiga? Känner vi inte igen svanen, den virkade duken, barnet i klätterställningen? Var det inte vi som klättrade? Genom andras minnen kan vi också efterkonstruera våra egna.

Här finns också Juan Pedro Fabras Interludes – ballistiska skulpturer, avgjutningar av de håligheter som de sju vanligaste svenskproducerade ammunitionstyperna lämnar efter sig i en kropp som beskjutits.

Var och när kan jag se konsten och höra mer om den? 

Var: Statens konstråd, Svensksundsvägen 11 A, Skeppsholmen, Stockholm

När: Vi öppnar dörrarna kl.16, programmet för vernissagen börjar 17.30. Vi håller öppet för besökare fram till kl. 19.

Hur: Fri entré och öppet för alla, ingen föranmälan krävs

Programansvarig Annika Enqvist hälsar välkommen och berättar om kvällens program, konstsamordnare Liza Jernberg berättar om de verk som visas. Därefter får du möjlighet att möta konstnärerna Nina Mangalanayagam, Juan-Pedro Fabra, Fatima Moallim, Fathia Mohidin i ett samtal som modereras av konstrådets vikarierande kulturproducent Didem Yildirim.

Därefter har vi öppet följande tisdagar: 16/5, 23/5, 30/5, 13/6, 20/6 och 15/8. Våra öppettider är 16.00–19.00.

Verk av följande konstnärer presenteras i ”Konst på väg”:

Leontine Arvidsson

Thomas Broomé

Anita Christoffersson

Nils Ekman

Juan-Pedro Fabra

Adam Haugbak

Salad Hilowle

Richard Johansson

Nina Mangalanayagam

Viktor Mattsson

Fatima Moallim

Fathia Mohidin

Emma Nilsson

Edit Sihlberg

Anna Sjons Nilsson

Elias Theo

Rebecka Tollens

Sara Västerlund