Tratt med puff och slang

Tratt med puff och slang av Mona Petersson

Intresset för miljöfrågor började tidigt genomsyra Mona Peterssons konstnärskap. Produktionen är bred; hon har arbetat med video, textil och skulptur och med teman som monokulturer, klimatförändringar, andning- och reningsskydd och trädens rotsystem.

Peterssons konstnärliga arbeten är utforskande i ordets sanna bemärkelse. Tratt med puff och slang består av två trattar i glas kopplade till slangar och en slags pumpanordning av virkat bomullsgarn och ull, plast och sömnad. Objektens delar kan föra tankarna till praktiska redskap som människan använder för att effektivisera sin tillvaro. Det handvirkade garnet som omsluter och mjukt binder dem samman kontrasterar dock mot de förväntade funktionerna och skapar i stället ett skört, taktilt uttryck. Vad är det egentligen vi ser?

Konstnärsbiografi Mona Petersson

Mona Petersson (f. 1954) är bosatt på Brännö i Göteborgs kommun. 1987–1991 studerade hon textilkonst vid HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, i Göteborg, och har sedan dess varit verksam som konstnär. Petersson arbetar med installationer, skulptur och objekt i olika material och tekniker, poesi samt tidigare även med väggcollage och video.