Olika material i form av en blomma

Futurum Exaktum av Nils Ekman

Taxonomi är ett gemensamt system för att klassificera och dela in olika organismer inom den biologiska vetenskapen. Det är sett sätt att skapa ordning. Nils Ekmans bilder ser vid första anblick ut som klassiska botaniska fotografier, men vad är det vi ser?

På 1920-talet tillverkade den tyske fotografen Karl Blossfeldt en kamera som gjorde det möjligt att avbilda växter på ett nytt sätt. Detaljer förstorades upp till 45 gånger och bilderna blev kända världen över.

I bildserien Futurum Exaktum utgår konstnären Nils Ekman från Blossfeldts ikoniska bilder, men det är inte avbildningar vi ser. I stället är det fiktiva hybrider av växt, glas och kött som modellerats samman i ett 3D-modelleringsprogram. Ekman säger själv om serien: ”I ett oavbrutet flöde av manisk alstring förenas det hårda med det mjuka, det döda med det levande, det organiska med det inorganiska.”

I bildserien Futurum Exaktum

Titlar i bildserien: Verucia Ceratonae, Endadelphos chinensis, Phacalia carpiliodea, Kallima Trieda, Cutis Ampullacea och Amnion ismaelia.

Konstnärsbiografi Nils Ekman

Nils Ekman är född 1990 och har en MFA från Konsthögskolan i Malmö.