Vad vi vill

Pärra Andreasson hör med sitt alias Ruskig till de verkliga pionjärerna på den svenska graffitiscenen, och har i hela sitt konstnärskap sökt ett tillgängligt och socialt medvetet uttryck – såväl innanför de ramar som konstvärldens vita kub tillhandahåller som utanför. Med det väldiga collaget Vad Vi Vill, som breder ut sig över 180 kvadratmeter skåpyta i Söndrumsskolan i Halmstad har han möjligen hittat det ultimata sättet att gestalta sin poetik.

Om Vad vi vill

Porträtt av människor, flygande elefanter, spretiga bokstäver, havssköldpaddor, metande lunnefåglar, dramatiska himlar, naiva rymdskepp, bulliga ansiktsmasker, en godmodig ko som smälter samman med ett dystopiskt landskap, en bekant skyline och en sorgsen räv. En rätt omfångsrik uppräkning av motiv, i synnerhet som de kommer från ett och samma verk, och då består den ändå bara av ett axplock från det som finns i den intensiva bildstorm som Pärra Andreasson har skapat tillsammans med ett tjugotal inbjudna graffitimålare, både kvinnor och män, från olika delar av världen. Varje målares självständiga uttryck har infogats i en vild men förvånande sammanhållen helhet som rymmer realism, fantasi, hårt, mjukt, kantigt, följsamt, återhållsamt, lössläppt och vildvuxet utan några större problem.

Först riktar sig verket till graffitins och gatukonstens historia, där bilder på ett väldigt direkt sätt har korsbefruktat varandra.

Möten är ett återkommande tema hos Pärra Andreasson, och något centralt i den kollektiva monumentalmålningen. Vad Vi Vill är en studie i samarbete och innebär förstås ett möte mellan de deltagande konstnärerna. Men också med de elever i årskurs 6 – 9 som kommer att interagera med målningen. Myriaden av motiv och uttryck erbjuder den växande publiken, som under sin tid med verket tar ett stort steg mot den vuxna individ de kommer att bli, en lång rad potentiella infallsvinklar och tolkningsmöjligheter.

Vad Vi Vill kan dessutom betraktas som en trestegsraket av hänvisningar. Först riktar sig verket till graffitins och gatukonstens historia, där bilder på ett väldigt direkt sätt har korsbefruktat varandra. Sedan till den traditionella konsthistorien i stort. Och slutligen till den gigantiska och ständigt växande bildbank som finns inbyggd i vårt gemensamma, kollektiva medvetande.

Sebastian Johans

Konstnärer

Pärra Andreasson (konstnärlig ledare), Blue, Kaos, Mickey, Amara, Pani, Clean, Jestr, Pippi, Rolf.C.W., Ligisd, Artista, Tasso, 3 Girlz, Lisa, Grinaid, Taki, Jame, Fröja, Warsawa, Bates, Skil, Julia (elev Söndrumsskolan)

Läs mer

Hitta till konstverket

Söndrumsskolan Halmstad
Knut Peters väg 21, 302 41 Halmstad, Sverige