Konstnären sitter på huk och håller en stor lur i plywood mot örat.

Brakfesten

Brakfesten / La Grande Bouffe av Anne Duk Hee Jordan och Pauline Doutreluingne är ett konstprojekt i form av en levande skulptur och en film. Arbetet är fokuserat på naturreservatet Södra hällarna vars ekosystem rubbats av almsjuka. Nedfallna och fällda träd ligger utspridda som infekterade, döda kroppar. Men i livets större kretslopp kan till och med de döda träden hjälpa till att återskapa och underhålla den ekologiska cykeln.

Avbarkade almträd förvandlas till bord och skapar en festmåltid för insekter. Andra blir till insektshotell

Konstnärerna använder avbarkade almgrenar och stammar för att skapa en skulptur med olika beståndsdelar som efterliknar det mönster som barkborrarna lämnar på almstammarna. Urholkade stockar fyllda med jord förvandlas till ”bord” där växter från närområdet sticker upp ur de karvade kropparna och skapar en festmåltid för insekter, skalbaggar, fåglar och andra organismer. Andra stockar har förvandlats till vattenbehållare och insektshotell, omgivna av fågelholkar och miniatyrburar för kaniner. Där finns också en överdimensionerad fågelholk, ett ljudskapande instrument och ett par jättelika avlyssningshorn som påminner om gigantiska musöron. Vi bjuds in att närma oss och använda oss av dessa saker för att förnimma omgivningen, lyssna till skogens ljud och uppleva världen ur andra arters perspektiv. 

Skulpturen är på en och samma gång ett erkännande av och ett återgivande till vår jord, och till de liv som både upprätthåller och upprätthålls av den. Den blir också en scen för filmen med samma titel, vars huvudpersoner är områdets små och osynliga invånare.

Om konstnärerna

Anne Duk Hee Jordan är en koreansk-tysk konstnär född 1978. Hennes arbeten sträcker sig över teckning, handbyggda robotar, ätbara landskap, skulptur, film och ljud. Det är främst andra livsformer – insekter och växter som lever intill människan på jorden – som hon kärleksfullt observerar, bjuder in och anlitar som huvudpersoner i sina konstverk.

Pauline Doutrelouingne är en oberoende curator och pedagog född 1982 i Belgien. I sitt arbete strävar hon efter att stimulera till dialog om människans samspel med naturen.

De bor och verkar tillsammans i Berlin.

Hitta till konstverket

Stig från parkeringen vid huvudentrén till Södra hällarnas naturreservat.
GPS Koordinater: 57.619691,18.271118
Toftavägen 16, 622 59 Visby, Sverige