Figur som håller i en sol
Arbete pågår

Horisonten – Att ta emot en sol

I konstnären Joakim Ojanens verk Horisonten Att ta emot en sol framträder en symfoni av olika färger på Södra Stationstorget utanför den nybyggda tågstationen i Varberg. En gestalt som håller ett klot i högpolerad brons över sitt huvud står i centrum.

Klotet som symboliserar solen tas ömt emot av figuren som sänker den ner till jorden. Fyra klotformade objekt med reflekterande yta omger figuren, som att det är tidigare solnedgångar figuren plockat ned. De befinner sig i olika faser av solnedgång och har landat på torget. Ojanens konstnärliga idé bygger på känslan när naturen visar upp sin prakt och färg i solnedgången vid havet i Varberg.

Gjutningar, snickerier, materialprover och konstruktioner av verken är nu i full gång i och runt Varbergs stationsområde. Under Trafikverkets Öppen arbetsplats den 2 juni bjuds allmänheten in för att på plats få en bild av hur den färdiga stationsmiljön kommer att se ut.

Satsningen på offentlig konst i Varberg sker i nära samarbete mellan Statens konstråd, Jernhusen, Trafikverket och Varbergs kommun med Trafikverket som beställare.  Den är en del av Trafikverkets fokus på konst i samband med infrastrukturprojekt.

Konstnärsbiografi Joakim Ojanen 

Joakim Ojanen är född 1985 i Västerås och har studerat på Konstfack. Ojanen jobbar figurativt med både måleri och skulptur i olika material – allt från små keramikskulpturer till stora bronser. Figurerna som har en visuell koppling till serier och animerade filmer behandlar olika känslor och hur det är att vara människa. Ojanen har ställt ut på gallerier och museer runt om i världen. Bland annat i New York, Tokyo, Paris, Los Angeles, Hong Kong, Aten och Köln. Tidigare offentliga verk Ojanen har gjort finns bland annat i Kajstaden i Västerås och på Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.