kvinna som lyssnar i hörlurar

Releasekväll för Statens konstråds audioguide

I vår audioguide finns ett femtiotal av de verk som konstrådet utvecklat under åtta decennier, och som finns över hela landet. Nu blir verkens berättelser tillgängliga för alla, var de än befinner sig i Sverige – allt som behövs är en smartphone och ett par hörlurar. Det vill vi fira!

Det digitala formatet frigör verken från sina fysiska platser och öppnar upp för fler spontana möten med konsten. Appen släpper in lyssnaren bakom kulisserna och blir en kollektiv förmedlande röst för verken, där curatorer, publik och konstnärer hörs.

Arbetet med guiden kommer att fortsätta över tid så att fler historier och verk görs tillgängliga.

Releasekväll 21 november kl 17.00–19.00

Kom förbi och möt konsten, konstnärerna och redaktionen bakom audioguiden den 21:a november! Då firar vi med ett performance, ett ljudverk och ett konstnärssamtal i Statens konstråds nya lokaler på Skeppsholmen. Vi bjuder på snacks, plockmat och förfriskningar under kvällen. Öl kommer att finnas till försäljning.

Preliminärt kvällsprogram

  • Annika Enqvist, programansvarig på Statens konstråd, som lett det redaktionella arbetet, intervjuas av Eva Malm Öhrström, kommunikationschef på Statens konstråd.
  • Sofia Curman, journalist som driver podden Konstnärskapet, har varit anlitad som extern producent och intervjuat flertalet av konstnärerna för audioguiden. Under kvällen berättar hon om sina möten med konstnärer runtom i landet.
  • Performance med konstnären Anastasia Ax som genomför en version av verket Memorabilia (Brottyta). Hennes verk Brottyta (2022) vid Väpnarplan i Stockholm finns med i audioguiden där hon själv berättar om verket.
  • Ljudverket De som sår (2020) av Athena Farrokhzad och Saga Gärde spelas upp under kvällen och konstnärerna deltar i ett samtal. Verket, som också är en del av audioguiden, är en poetisk berättelse som börjar i ett odlingsområde intill tågspåren i Södra Rosengård i Malmö.
  • Konstnärssamtal med Pär Broman om verket Eter som är inbyggt i valvet som besökare passerar på väg till Statens konstråd. Under kvällen aktiveras Eter och besökarna får ta del av ljudspåret som hör till verket i audioguiden.

Välkommen!

 

Releasekväll för Statens konstråds audioguide

När: 21 november kl 17.00–19.00
Var: Statens konstråd, Svensksundsvägen 11A, Stockholm