Invigning på Skeppsholmen – öppet hus fyllt av konstupplevelser!
Lördagen den 17 september inviger vi våra nya lokaler i den gamla Båtsmanskasernen på Svensksundsvägen 11A på Skeppsholmen i Stockholm. Ta del av ett heldagsprogram fullspäckat med konstupplevelser, musik, performance, nya verk i samlingen, visningar och workshopar för barn. Möt konstnärer, möt verken och möt oss som gör konsten tillgänglig för fler i hela landet.
Under invigningen lanserar vi två nya programserier: Möt konsten och Möt konstnären. Program som kommer att pågå hela hösten på Skeppsholmen och som en del av konstrådets publika inriktning.
Invigningen sker i samband med Skeppsholmsdagen, en gemensam dag där öns verksamheter tillsammans arrangerar ett pärlband av festligheter.
Läs mer om Skeppsholmsdagen.
Program mellan kl 11:00 och 20:00
Med reservation för förändringar. Programmet uppdateras löpande.
11:00 – 18:00 Möt konsten: Coronasamlingen – ett urval av Statens konstråds nyförvärvade verk 2021. I den nya programserien Möt konsten får du lära känna konstverk som köps in av Statens konstråd till statens konstsamling.
11:00 – 18:00 Ätbara verk med inspiration från byggnadens historia av matkonstnären och designern Josefin Vargö.
11:00 – 18:00 Aether Ornament en audiovisuell komposition av ljus, bleckblåsinstrument och elektroniska klanger komponerad till invigningen av konstnären Maria W Horn som inspirerats av Per Bromans verk Eter, från 1992, i portalen vid Statens konstråds nya entré. Inställd, äger rum vid ett senare tillfälle.
11:15 – 11:30 Invigning med välkomsttal
Statens konstråds direktör Patrick Amsellem och Statens fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken Holmgren.
11:30 – 12:30 Workshop för barn med Ruben Wätte, Fri ålder
Workshop med fanor utomhus på innergården om vädret tillåter, annars inomhus.
11:30 – 12:00 Möt konsten: Coronasamlingen – ett urval av Statens konstråds nyförvärvade verk 2021
Det inre surret med konstkonsulterna Magnus Mattsson och Anne Pira som ger sin syn på konsten och berättar om processen med att föreslå och placera konst på myndigheter. Ett samtal om hur de möter tankar, känslor och behov samt hur verken som de föreslår till arbetsplatser samspelar med verksamheternas innehåll och dem som arbetar där. Språk: Svenska.
11:30 – 12:30 Guidad kulturhistorisk visning av byggnaden Kasern II
Med Erika Haglund Engdahl, Statens Fastighetsverks projektledare för ombyggnaden av Kasern II, och Henrik Orrje från Statens konstråd. Språk: Svenska.
12:30 Melodisk iscensättning av Aether Ornament, en audiovisuell komposition av Maria W Horn
Aether Ornament en audiovisuell komposition av ljus, bleckblåsinstrument och elektroniska klanger komponerad till invigningen av konstnären Maria W Horn som inspirerats av Pär Bromans verk Eter, från 1992, i portalen vid Statens konstråds nya entré.
Inställd, äger rum vid ett senare tillfälle.
12:30 – 14:30 Ätbara verk med inspiration från byggnadens historia av matkonstnären och designern Josefin Vargö.
13:00 – 14:00 Möt konstnären: Astrid Göransson
Astrid Göranssons och David Skoog performativa föreläsning Kom som du är! Arbetet med ett monument bjuder in publiken att ta del av den konstnärliga processen för Göranssons nyligen avtäckta monument framför Riksdagshuset i Stockholm. Konstverket Kom som du är! lyfter fram de fem första kvinnliga ledamöterna i Sveriges riksdag. Platsen för konstverket är Riksplan i Stockholm och projektet är ett samarbete mellan Statens konstråd och Sveriges riksdag. Göranssons och Skoogs framträdande följs av ett samtal med Statens konstråds direktör Patrick Amsellem och med publiken. Språk: Svenska.
I den nya programserien Möt konstnären får du möta konstnärer som Statens konstråd på olika sätt samarbetar med. Samtalen handlar om den konstnärliga processen och ger tillfälle att möta konstnären i ett nära samtal om konsten och vad den betyder för våra gemensamma rum.
14:15 Melodisk iscensättning av Aether Ornament, en audiovisuell komposition av Maria W Horn
Inställd, äger rum vid ett senare tillfälle.
14:30 – 15:30 Boksläpp: Offentligt minne, offentlig konst – reflektioner om monument och minneskonst i samtiden
Boken Offentligt minne, offentlig konst uppmärksammar vad det innebär att ta plats och bli synlig och genom det skrivas in i en offentlig historia. De minnesarbeten som diskuteras i publikationen sträcker sig från monument och minnesmärken till verk kopplade till demokratifrågor.
Introduktion av redaktörerna Annika Enqvist och Joanna Zawieja från Statens konstråd och Karolina Modig samt läsningar av några av bokens skribenter. Språk, Svenska
14:30 – 16:30 Workshop för barn med Ruben Wätte, Fri ålder
Skulpturworkshop utomhus på innergården om vädret tillåter, annars inomhus.
15:00 – 16:00 Guidad kulturhistorisk visning av byggnaden Kasern II
Med Erika Haglund Engdahl, Statens Fastighetsverks projektledare för ombyggnaden av Kasern II, och Henrik Orrje från Statens konstråd. Språk: Svenska.
15:30 – 15:45 Möt Konstnären: Nomeda och Gediminas Urbonas
Möt konstnärsduon Nomeda och Gediminas Urbonas som samtalar med Statens konstråds curator Edi Muka och konstnärlig ledare för BAC Helena Selder om det digitala konstverket The Swamp Observatory. Verket är en del av Ur himlen ner i jorden, ett offentligt konstprojekt av Statens konstråd i samarbete med Baltic Art Center som väcker tankar om liv, omsorg och samexistens på en skadad planet. Språk: Engelska.
15:30 – 17:30 Ätbara verk med inspiration från byggnadens historia av matkonstnären och designern Josefin Vargö.
15:45 – 16:00 Möt konstnären: Gideonsson/Londré, Erik Thörnqvist, Anja och Tomas Örn
Sedan 2020 samarbetar Statens konstråd och Trafikverket för att utveckla nya tankesätt för att genomföra offentlig konst i stora byggprojekt. I pilotprojektet Norrbotniabanan har tre konstnärsgrupper bjudits in i ett tidigt skede i planeringsarbetet. På ett utforskande sätt har de utvecklat idéer till offentlig konst vid tillkomsten av Norrbotniabanan, en ny järnväg som sträcker sig 27 mil längs Västerbottens och Norrbottens kust.
Konstnärerna Gideonsson/Londré, Erik Thörnqvist, Anja och Tomas Örn kallar sin idé för Superpuppan. Likt ett spel med fiktiva karaktärer skapas oändliga möjligheter för att tolka och närma sig järnvägen. Konstnärerna beskriver Superpuppan som ett system av relationer där det materiella, icke-materiella, mänskliga och mer-än-det-mänskliga är lika viktiga. Aktören deltar genom sin och andras valda karaktärer och ges en reseupplevelse med friktion där olika val måste göras för att komma framåt.
Statens konstråds curatorer Peter Hagdahl och Elena Jarl introducerar. Språk: Svenska.
16:15 – 16:45 Möt konsten: Coronasamlingen – ett urval av Statens konstråds nyförvärvade verk 2021
Det inre surret med konstkonsulterna Magnus Mattsson och Anne Pira som ger sin syn på konsten och berättar om processen med att föreslå och placera konst på myndigheter. Ett samtal om hur de möter tankar, känslor och behov samt hur verken som de föreslår till arbetsplatser samspelar med verksamheternas innehåll och dem som arbetar där. Språk: Svenska.
17:00 – 17:30 Möt konstnären: Eva Ek-Schaeffer
I ett samtal med Eva Ek-Schaeffer, en av Sveriges mest erkända textilkonstnärer, får vi ta del av den konstnärliga processen bakom bildväven Mnemosyne (Minne) – ett nyförvärv till Statens konstråds samling som kan upplevas på plats under samtalet. Konstverket visar Raoul Wallenbergs kamp för att befria judar i Budapest 1944–1945. Språk: Svenska.
17:30 – 17:45 Möt konstnären: Marjetica Potrč
I ett dagvattendrag på campusområdet Albano skapar OOZE Architects (Eva Pfannes och Sylvain Hartenberg) och konstnären Marjetica Potrč det levande konstverket Future Island, en ö som ändras med årstiderna och väcker frågor om klimatförändringarnas inverkan. Konstverket har utvecklats i samråd med klimatforskare på Stockholms universitet och flera andra specialister med fokus på bland annat energilösningar och landskapsarkitektur. Future Island invigs år 2023.
Möt konstnären Marjetica Potrč och Statens konstråds curator Lotta Mossum i ett samtal om verket. Språk: Engelska.
17:45 – 18:00 Möt konstnären: Ruben Wätte
Möt konstnären Ruben Wätte som samtalar med Statens konstråds curator och arkitekt Joanna Zawieja om medskapande konstprojekt där barn och ungdomar har huvudrollen. Hur ser lekmiljöer ut när barnen är med och bestämmer?
18:00 – 18:15 Möt konstnären: Åsa Cederqvist
Åsa Cederqvists fantasilandskap och iscensättning Gränslandet har nyligen invigts i Heby Folkets Park. Verket bygger vidare på platsens berättelser och utgår från traktens historia och material, inte minst leran och teglet. Tillsammans med landskapet bildar Gränslandet rum som är till för att användas. Nu finns det där, för folkparkens besökare att ta i bruk!
Ett samarbete mellan Statens konstråd och Riksorganisationen Folkets Hus och Parker, Heby Folkets Park. Möt konstnären Åsa Cederqvist i ett samtal med Statens konstråds curator Elena Jarl. Språk: Svenska.
18:30 Melodisk iscensättning av Aether Ornament, en audiovisuell komposition av Maria W Horn
Inställd, äger rum vid ett senare tillfälle.
18:30 – 20:00 DJ – mingel