Bild på ett en ram och en abstrakt stig i ljus rosa och blått.

Invigning av konstverket Gränslandet i Heby Folkets park

Välkommen till invigningen av konstnären Åsa Cederqvists fantasilandskap och iscensättning Gränslandet i Heby Folkets Park. Under en eftermiddag och kväll upptäcker vi Gränslandet tillsammans med konstnären. Vi firar även Folkparken Heby som fyller 100 år.  

Det blir en festlig invigning med förfriskningar, tilltugg, tal och bandklippning. Konstnären Åsa Cederqvist iscensätter kl. 18.00 konstverket Gränslandet tillsammans med särskilt inbjudna gäster och lokala statister från Heby Folkets Hus och Park.

Gränslandet breder ut sig likt en scenografi i en glänta med tallar precis intill folkparkens entré. Tillsammans med landskapet bildar Gränslandet rum som är till för att användas. Här finns en portal med en tegelgång och nyplanterade växter. Längre in i dungen står en scen och en grupp abstrakta gestalter i rostfritt stål som speglar och reflekterar omgivningen. Verket bygger vidare på platsens berättelser och utgår från traktens historia och material, inte minst leran och teglet. Nu finns det här, för folkparkens besökare att ta i bruk.

Medverkandepå plats: Åsa Cederqvist konstnär, Annika Frandsen ordförande Heby Folkets Hus och Park, Paula Hoffman konstansvarig Riksorganisationen Folkets Hus och Parker, Girilal Baars thereminspelare, Annika Enqvist, Elena Jarl, och Joanna Zawieja curatorer Statens konstråd, med flera.

Förtäring:  Det finns tillgång till dryck och lättare maträtter i Heby Folkets Park under programmet.

Tider, samlingsplatser och hållpunkter

15:00 Avfärd förbokade bussar: Stockholms centralstation till Heby Folkpark
Hållplats Cityterminalen i Stockholm, gate anslås på tavlorna

15:30 Uppsala centralstation till Heby Folkpark
Hållplats E4 i Uppsala tidigare ”Birka Cruises”

16:30 Ankomst Heby Folkpark
17:00 Välkomst- och invigningstal
17:30 Mingel, utforskande av parken på egen hand
18:00 Iscensättning av konstverket Gränslandet: Konstnär Åsa Cederqvist framför en specialskriven aktivering av verket med hjälp av lokala aktörer och sagolika ljud av musikern Girilal Baars från Uppsala
18:30 Mat och dryck i parken 

19:30 Avfärd förbokade bussar.
Heby Folkpark till Stockholms centralstation och Heby Folkparktill Uppsala centralstation

Färdsätt

Förbokade bussar T.O.R. Avfärd 15:00 från Stockholm C (Cityterminalen, se tavlorna för annonserad gate till Heby) och 15:30 från Uppsala C (hållplats E4 tidigare ”Birka Cruises”), tåg eller med egen bil(restid från Stockholm ca 1,5 timme, från Uppsala ca 1 timme).

Ingen föranmälan krävs!

Medverkande

Åsa Cederqvist konstnär, Annika Frandsen ordförande Heby Folkets Hus och Park, Paula Hoffman Riksorganisationen Folkets Hus och Parker,Girilal Baars thereminspelare, Annika EnqvistElena Jarl och Joanna Zawieja curatorer Statens konstråd (m.fl.). 

Samverkan

Det gemensamma publika programmet den 19 augusti 2022 är ett samarbete mellan Heby Folkets Hus och Park, Riksorganisationen Folkets Hus och Parker, Statens konstråd och konstnären Åsa Cederqvist.

Heby Folkets Park 100 år

100-årsfirandet av parken fortsätter i Heby Folkets Hus och Parkers regi på lördagen 20 augusti 2022 med Barnens dag kl. 11.00–14.00. Förhoppningen är att samarbetet mellan Heby Folkets Hus och Parker och Heby AIF blir en framtida tradition.

Om samarbetet

Statens konstråd ingick 2020 ett samarbete med Riksorganisationen Folkets Hus och Parker för att utveckla och producera offentliga konstverk i tre av landets folkparker: Björneborgs Folkets Park, Heby Folkets Park och Huskvarna Folkets Park. Lokala projektgrupper bildades i varje folkpark och fick en central roll, både i att sätta tematiken för respektive verk och välja konstnärskap att bjuda in. Konstverken är unika och anpassade till respektive plats och förening. Samtliga verk färdigställs och invigs under 2022. Ansvariga curatorer för de tre projekten är Annika Enqvist, Elena Jarl och Joanna Zawieja från Statens konstråd.

Läs om konstverket Gränslandet