Culture in Action, Project Unité, Sonsbeek 93 – 20→24. Arv och framtid.

Välkommen att lyssna på ett panelsamtal om socialt engagerad offentlig konst och om hur den stadsomfattande utställningen Culture in Action i Chicago 1993 ritade om den curatoriella diskursen. Samtalet livesänds via facebook.

Culture in Action var en tillfällig, stadsomfattande utställning som hölls runt om i Chicago sommaren 1993. Den var ett försök av dess curator Mary Jane Jacob att införliva lokalt förankrade, grannskapsbaserade och temporära konstprojekt inom ramen för ”new genre public art”, en för tiden ny typ av socialt engagerad offentlig konst. Samtidigt ville curatorerna Yves Aupetitallot och Valerie Smith inte alls definiera sina utställningar Project Unité i Firminy och Sonsbeek 93 i Arnhem som ”social konst”. Men de här utställningarna förändrade den curatoriella diskursen på ett banbrytande sätt genom sitt sätt att förnya och omförhandla relationerna mellan konst, kultur och politik.
Detta panelsamtal handlar om hur och varför de blev så omtalade då och på vilket sätt de är betydelsebärande idag och imorgon.

Samtalet mellan Zippora Elder och Krista Jantowski, curatorer för sonsbeek20 → 24, tillsammans med konstnärerna Mark Dion och Mel Ziegler (Ericson & Ziegler), som deltog i alla tre utställningarna, samt Christian Phillippe Müller, medskapande till Project Unité, utgår från de här tre utmanande utställningarnas asymmetrier för att förstå deras betydelse i ett nytt ljus. Genom att både relatera till historien och blicka framåt reflekterar panelsamtalet kring hur utställningarna och deras curatoriella arv kan förstås idag.

Medverkande: Mark Dion och Mel Ziegler (Project Unité, Sonsbeek 93, Culture in Action), Christian Philipp Müller (Project Unité), Zippora Elders och Krista Jantowski (sonsbeek20 → 24).
Moderatorer: Anna Mikaela Ekstrand, Giulia Floris och Julius Lehmann.
Evenemanget livesänds via CuratorLabs facebook-sida som du hittar här.

Värdskapet delas av CuratorLab och sonsbeek20 → 24, i samarbete med Statens konstråd och det italienska kulturinstitutet i Stockholm, för att främja den kommande boken Early Days of Public Art.
Mediepartner: Cultbytes