Verk hängandes på ett tak

The Falkenberg Encyclopaedia

Ett kunskapscenter förvandlas till ett kuriosakabinett när Oliva Plender skapar ett uppslagsverk över Falkenberg i verket The Falkenberg Encyclopaedia.

Olivia Plenders gestaltning The Falkenberg Encyclopaedia förvandlar kunskaps- och kulturcentret Argus i Falkenberg till ett kuriosakabinett och ett inkomplett uppslagsverk över Falkenbergs samlade kunskap. Tillsammans med barn och vuxna från olika föreningar i Falkenberg har Plender diskuterat vardagliga aktiviteter och vilken typ av kunskap som hamnar i biblioteket i Argus. Hon har sedan sorterat informationen och klassificerat och gestaltat den på olika sätt.

I bibliotekets barnavdelning finns en textil fris med olika djur och monster hämtade från sagor. Här, samt i avdelningen för skönlitteratur på andra våningen, finns även mobiler med bilder som refererar till Plenders klassificeringssystem. Samma typ av motiv finns tryckta på gardinerna på kontoren runt byggnadens atrium. Alla motiven har samlats i en bok som finns att låna på kommunens bibliotek och systemet återkommer ytterligare en gång på en skylt utanför biblioteket. Skylten ser vid ett första ögonkast ut som en av kommunens vägvisare, men refererar till The Falkenberg Encyclopaedia.