Samtidskonstdagarna 2024

Programmet för 2024 gav utrymme för erfarenhetsdelning och en deltagarstyrd agenda med stora möjligheter att arbeta med frågor som: Vad är viktigt för dig som konstaktör vad gäller den hållbara samhällstranformationen? Vilka förutsättningar behöver konstaktörer från andra och i det egna systemet för att kunna göra mer i samhället?

Samtidskonstdagarna 2024 arrangerades i samarbete med Jönköpings kommun, Vandalorum museum för konst och design, Värnamo kommun och Region Jönköpings län. Processledare för Samtidskonstdagarna 2024 var Förnyelselabbet.

Några av årets höjdpunkter

  • Visning av utställningen Garden Futures: Design som växer och Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum med museichef Elna Svenle
  • Busy Day at the Intersection, en intersektionell workshop med John-Paul Zaccarini, Future Brown Space
  • Performanceprogram i Store Mosse Nationalpark curerat av Konstfrämjandet Småland
  • Visning av De underjordiskas karneval – (p)Art of the Biomass och Naturen tar över på Österängens konsthall, Jönköping
  • Förhandsvisning av utställningarna Ögat i Handen med Inga Hjohlman och An Image of What You See med Lena Bergendahl/The Human Orchid på Gislaved konsthall.
  • Lägesrapporter från Bildkonst Sverige, Den kollektiva hjärnan och Upphandlingsbryggan
  • Allmänna Arvsfonden, Svenska Postkodstiftelsen, Kulturrådet och Nordisk kulturkontakt håller i workshops och presenterar nyheter och möjligheter riktade till konstaktörer.

Program för konferensen 14–16 oktober 2024

Måndag 14 oktober i Värnamo 

  • 10.00 Förbokad buss från Alvesta direkt till Vandalorum. Detta eftersom ett banarbete pågår på tågsträckan mellan Alvesta och Värnamo där ersättningstrafiken som erbjuds inte omfattar Rörstorp station. Anmäl dig till bussen i samband med anmälan till besöksprogrammet. Bussen kommer fram till Vandalorum ca 10.45. Mellan 10.45 och 12.00 har du möjlighet att själv besöka Vandalorum. Vandalorum museum för konst och design, Skulpturvägen 2 i Värnamo.  
  • 12.00 Lunch och registrering 
  • 13.00 Visning av utställningen Garden Futures och Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum med museichef Elna Svenle 
  • 14.00 Välkommen och inledning med Henrik Orrje och Giorgiana Zachia, Statens konstråd och Elna Svenle, Vandalorum 
  • 14.35 Fostering sustainability – Action plan for ecological transition in cultural and creative sectors in Finland med Jaana Eskola, Project Manager, Helsinki-Uusimaa Regional Council (på engelska) 
  • 14.55 Southnord: Vi skapar plats för afro-nordiska konstnärer med Marcia Harvey Isaksson, Grundare och verksamhetschef för Southnord 
  • 15.20 Fika och gruppdiskussioner 
  • 16.15 Besöksprogram: Deltagare har möjlighet att med buss besöka olika konstinstitutioner i regionen. Efter besöksprogrammet kör alla bussar till Gummifabriken i Värnamo. Anmälan för besöksprogrammen görs i samband med anmälan till Samtidskonstdagarna. I bekräftelsemejlet får du en länk för att anmäla dig till besöksprogrammet. Deltagare kan välja mellan följande alternativ: 

Buss 1: Värnamo 

  • 16.15 Visning av Piet Oudolfs trädgård, Garden Futures och Anna-Karin Arvidssons utställning Gull och gröna skogar, med museichef Elna Svenle och konstnär Anna-Karin Arvidsson.
  • 17.00 Visning Bruno Mathsson Center med guide Bodil Swensson
  • 17.45 Visning Bänkarnas stad (Charlotte Gyllenhammars verk) med kulturchef Lars Alkner

 

Buss 2: Gislaveds konsthall 

  • Förhandsvisning av utställningar på Gislaveds konsthall med curator Nils Svensk. 
  • Guidad visning/performance av konstnären Francis Patrick Brady på bussen. 
  • Utställningar: Ögat i Handen med Inga Hjohlman och An Image of What You See med Lena Bergendahl/The Human Orchid. 
  • Dessutom öppnar Francis Patrick Bradys The Room of The Red Thread, en permanent installation och ett mötesrum i konsthallen. 

Buss 3: Performanceprogram i Store Mosse nationalpark curerat av Konstfrämjandet Småland.
Följ med på en vandring utmed det stora gungflyet tillsammans med tre konstnärer från Smålandstriennalen. Kläder efter väder!

Amanda Cardell: En utomhus dansperformance i två akter. När konsten vandrar ut i mossen som ett språkrör för naturen iklär den sig först en vadarfågels gestalt med overkligt skimrande lång näbb och röda ben. Det blir en besvärjelsedans i hemgjorda snöskor över sviktande gungfly.

Jan Carleklev: Ljudperformanceverket Vi står där vi står tar avstamp i Store mosse, som med spänger och räcken är en plats vi människor besöker för att komma nära naturen. Det är en föreställning, kanske rent av ett skådespel som betraktas genom ett ”ljudligt” kikarsikte.

Ella Tillema: I Store Mosses vackra landskap genomförs ett performance som en bikt, eller botens sakrament inför elden, kolet och jorden.

  • 18.30 Middag och visning:

Kulturchef Lars Alkner berättar om Gummifabriken och den platsspecifika permanenta konsten i byggnaden. Presentationen hålls i Auditoriet för samtliga deltagare som sedan får vandra genom byggnaden för att uppleva de olika verken

  • 19.00 Middag och visning:

Middag på Gummifabriken. Andreas Westberg spelar mingelmusik på Flygel för Gummifabriken, specialdesignad av Mats Theselius 2019. Läs mer om flygeln här>

  • 20.30 Bussresa till Jönköping Centralstation 

Tisdag 15 oktober i Jönköping

  • 08.30 Incheckning och introduktion med Filip Zezovski Lind, kultur- och bibliotekschef Jönköping kommun. Kulturhuset i Tändsticksområdet, Svavelsticksgränd 7, Jönköping 
  • 09.00 Det rörliga samhällets epos, workshop med Förnyelselabbet (inklusive pauser) 

Hur odlar vi jorden för att skapa förutsättningar för samtidskonsten att växa? Med hjälp av systemkartor diskuterar och synliggör vi de jordmåner, biotoper och klimat vi verkar i. Vi gör också en utflykt till ett samhälle med andra livsförutsättningar – ett besök för att spegla våra perspektiv på resiliens, långsiktighet och vad vi behöver för att skapa livgivande flöden för samtidskonsten. 

  • 12.00 Lunch 
  • 13.00 Det rörliga samhällets epos, fortsättning på workshop 
  • 13.20 Lägesrapport från Bildkonst Sverige: Magdalena Malm och Emmeli Person från Bildkonst Sverige ger en uppdatering kring det politiska påverkansarbetet och andra frågor som rör samtidskonstens förutsättningar 
  • 13.40 Alla pengar går till hyran! – Samtal om rum för kultur och hur de förvaltas med Sebastian Dahlqvist och Carl-Oscar Sjögren från nätverket Den kollektiva hjärnan 
  • 14.00 Den offentliga konsten i siffror med Amanda Creutzer, Upphandlingsbryggan 
  • 14.30 Fikapaus 
  • 14.50 Erfarenheter från konstfältet. Lyssnande, lärande och dialog utifrån olika berättelser. Aktörer från olika delar av konstfältet bjuder in till dialog med utgångspunkt i sina erfarenheter. På plats kommer du välja att delta i ett av följande samtal: 

Platsspecifik finansiering: Hur lokal småskalig sponsring möjliggör både Allsvenskan och konstmuseum i Värnamo —samverkan mellan idrottsrörelse och kultur med Elna Svenle, museichef Vandalorum 

Samtidskonst som process för kunskapsutveckling och samhällsutveckling i en kommun. Filip Zezovski Lind utgår från arbetet med Offentlig konst handbok för kommunala beställare samt rapporten Vatten hela livet, lek utan vågor av Kenneth Balfeldt. 

Tre ben att stå på: metoder och lärdomar kring organisering och finansiering från amerikanska konst- och kulturföreningar, en workshop med Tracy Jonsson-Laboy, Executive Director, The Avenue Concept, USA. 

Aejlies, en samisk kulturinstitution för urfolk: Vad betyder det? Oskar Östergren Njajta, Verksamhetschef på om Aejlies, berättar om varför den behövs för Sverige, samerna och andra urfolk samt om hur organisationen har utvecklats när det gäller samarbeten, nutid och framåtrörelse. 

Gallery and Art Educators – an ever-evolving role: Delta i samtalet där vi tillsammans utforskar hur vi bäst stöttar och utvecklar roller i våra egna miljöer. Philippa Couch, chef för förmedling, Moderna Museet. (på engelska)

Konsthallar som plats för strukturell förändring med Mariam Elnozahy, konstnärlig ledare och Erik Annerborn, verksamhetsledare på Konsthall C 

Grön konst i alla färger: att inspirera konstnärer till klimatsmarta val i konstnärliga gestaltningar med Anna Ehn, chef offentlig konst, Katarina de Verdier och Ella Tuononen, intendenter för offentlig konst, Uppsala kommun. 

Bänkarnas stad – en konstnärlig satsning i möbelstaden Värnamo. Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun berättar om ett unikt samarbete mellan kommun, företagare och Vandalorum. 

Alla vill ha konst men vem vill betala? Nina Beckmann, museichef för Grafikens Hus, kommer att berätta om ett mångårigt ”fundraising” arbete och möjligheterna att säkra en basfinansiering från det offentliga. 

Tusen kulturhus! Sebastian Dahlqvist, konstnärlig ledare och verksamhetschef, talar om att utveckla Hägerstensåsens Medborgarhus som ett ekosystem av sociala, konstnärliga och pedagogiska praktiker och bidra till en demokratisering av närområdet och hela staden.

Kvällsprogram på Österängens konsthall och Huskvarna Folkets Park 

Samtidskonstdagarnas deltagare reser kostnadsfritt med Jönköpings kollektivtrafik under kvällen mot uppvisning av namnskylt. 

  • 16.30 Kollektivtrafik till Österängens konsthall, Birkagatan 8, Jönköping. Ta busslinje 1 (röd linje) från Juneporten till Österängens Centrum för att komma till Österängens konsthall. 
  • 17.00 Visning av De underjordiskas karneval – (p)Art of the Biomass och Naturen tar över på Österängens konsthall 
  • 18.30 Promenad eller kollektivtrafik till Huskvarna Folkets Park (Stationsgatan 24, Huskvarna). Ta busslinje 1 (röd linje) från Österängens Centrum till Huskvarna Sandagymnasiet för att ta dig till Huskvarna Folkets Park. 
  • 19.00 Middag och visning på Huskvarna Folkets Park. 

Visning av Linda Perssons verk Let’s face it producerat i ett samarbete mellan Statens konstråd och Huskvarna Folkets Park. 

Förhandsvisning av ÖVF, en film regisserad av Mima Pastor och Palle Lindqvists. En teaser till dokumentärfilmen om konstprojektet Överraska, variera, förändra av konstnärerna Lisa Torell och Jenny Nordmark. 

  • 21.00 Kollektivtrafik tillbaka till Jönköping

Onsdag 16 oktober  i Jönköping

  • 09.00 Introduktion och incheckning. Kulturhuset i Tändsticksområdet, Svavelsticksgränd 7, Jönköping
  • 09.20 Deltagarnas agenda Open space (inklusive pauser)
    Här bjuder deltagare in till samtal om frågor som kom fram efter den digitala Kraftsamlingen inför Samtidskonstdagarna den 23 maj. Det kommer självklart finnas utrymme att föreslå nya ämnen och frågor som just du är intresserad av:

Busy Day at the Intersection, en intersektionell workshop utifrån forskningsprojektet FutureBrownSpace med John-Paul Zaccarini (på engelska).

Aktivering av den Kulturpolitiska Verktygslådan, en workshop med Bildkonst Sverige. Verktygslådan är baserad på intervjuer med politiker och tjänstemän på kommunal och regional nivå och skapad för att ge stöd i det kulturpolitiska påverkansarbetet på lokal nivå.

Lokal samling –Påverka tillsammans, en workshop med Bildkonst Sverige. Vad kan vi göra tillsammans på lokal nivå för att förbättra bildkonstens situation? Detta är en möjlighet att samlas i lokala kluster och utifrån verktygslådan börja bygga strategier för kulturpolitiskt påverkansarbete.

Delad kunskap – vad kan vi lära av varandra? Vera Halla och Anna Ahlstrand från Statens konstråd bjuder in till samtal och workshop om samarbetet med kommuner. Hur har stöd och samverkan sett ut fram till idag och hur kan vi tillsammans forma framtidens kunskapsstöd kring offentlig konst och gestaltad livsmiljö? Samtal och workshop utgår från boken Offentlig konst – handbok för kommunala beställare.

  • 11.35 Summering och nästa steg
  • 12.00 Lunch
  • 13.00 Informationsträffar med olika stödgivare. Deltagare väljer att lyssna på en av följande finansiärer:

Hela Sveriges Arvsfond – sök pengar för att förverkliga din idé med Kristoffer Soldal och Hanna Wigertz Andersson, handläggare på Allmänna Arvsfonden

Lär känna Svenska Postkodlotteriets Stiftelse, en möjlig finansiär för konst- och kulturprojekt med Robert Brodén, Projektledare Svenska Postkodlotteriets Stiftelse

Presentation av Kulturrådets bidrag inom bildkonst, form och konsthantverk med Anna Eineborg och Mona-Lisa Djerf, handläggare bildkonst, form och konsthantverk, Kulturrådet

Europa Desk: Kreativa Europa – programmet, utlysningar och konkreta exempel med Ann Traber, Handläggare för internationella frågor och rådgivare för Kreativa Europa Desk Sverige

Informationstillfälle med Nordisk kulturkontakt: Möjligheter till finansiering för internationellt samarbete inom konst och kultur med seniorrådgivare Katja Långvik

  • 14.00 – 16.00 Besöksprogram i Jönköping.

Anmälan för besöksprogrammen görs i samband med anmälan till Samtidskonstdagarna. I bekräftelsemejlet får du en länk för att anmäla dig till besöksprogrammet.

Deltagare kan välja mellan två olika alternativ:

Alternativ 1: Utställningar i Jönköping 

  • Vandring på Tändsticksområdet med visning av Tändsticksmuseet och Konstnärshuset Svavel
  • Visning av Länsmuseet i Jönköping och utställningen Nyslaget hår – Inez Jönsson och ryor ur samlingarna.
  • Visning av utställning med Hillside Projects på Stadsbiblioteket

Alternativ 2: Offentlig konst i Jönköping 
Busstur med visning av offentlig konst i Jönköping. Följande verk visas:

  • Massor av silver, Thomas Hämén
  • Rödlistad samhällsfunktion #2, Lisa Torell
  • Nurmengaard, Linnea Rygaard
  • Obygden, Hanna Wildow
  • luften är fri, Hanna Wildow
  • Kepsen, MYCKET

Inspirationsmaterial inför konferensen

Under Samtidskonstdagarna 2024 har vi producerat två filmer med inspiration från våra nordiska grannländer. I den första filmen kan du se Giorgiana Zachia från Statens konstråd intervjuar Christina Hætta,Sámiráđđi/Samerådet. I den andra ger Brakeley Nordic en introduktion till situationen för privat fianansiering till konstaktörer i Norden.