- 08.30 Incheckning och introduktion med Filip Zezovski Lind, kultur- och bibliotekschef Jönköping kommun. Kulturhuset i Tändsticksområdet, Svavelsticksgränd 7, Jönköping
- 09.00 Det rörliga samhällets epos, workshop med Förnyelselabbet (inklusive pauser)
Hur odlar vi jorden för att skapa förutsättningar för samtidskonsten att växa? Med hjälp av systemkartor diskuterar och synliggör vi de jordmåner, biotoper och klimat vi verkar i. Vi gör också en utflykt till ett samhälle med andra livsförutsättningar – ett besök för att spegla våra perspektiv på resiliens, långsiktighet och vad vi behöver för att skapa livgivande flöden för samtidskonsten.
- 12.00 Lunch
- 13.00 Det rörliga samhällets epos, fortsättning på workshop
- 13.20 Lägesrapport från Bildkonst Sverige: Magdalena Malm och Emmeli Person från Bildkonst Sverige ger en uppdatering kring det politiska påverkansarbetet och andra frågor som rör samtidskonstens förutsättningar
- 13.40 Alla pengar går till hyran! – Samtal om rum för kultur och hur de förvaltas med Sebastian Dahlqvist och Carl-Oscar Sjögren från nätverket Den kollektiva hjärnan
- 14.00 Den offentliga konsten i siffror med Amanda Creutzer, Upphandlingsbryggan
- 14.30 Fikapaus
- 14.50 Erfarenheter från konstfältet. Lyssnande, lärande och dialog utifrån olika berättelser. Aktörer från olika delar av konstfältet bjuder in till dialog med utgångspunkt i sina erfarenheter. På plats kommer du välja att delta i ett av följande samtal:
Platsspecifik finansiering: Hur lokal småskalig sponsring möjliggör både Allsvenskan och konstmuseum i Värnamo —samverkan mellan idrottsrörelse och kultur med Elna Svenle, museichef Vandalorum
Samtidskonst som process för kunskapsutveckling och samhällsutveckling i en kommun. Filip Zezovski Lind utgår från arbetet med Offentlig konst handbok för kommunala beställare samt rapporten Vatten hela livet, lek utan vågor av Kenneth Balfeldt.
Tre ben att stå på: metoder och lärdomar kring organisering och finansiering från amerikanska konst- och kulturföreningar, en workshop med Tracy Jonsson-Laboy, Executive Director, The Avenue Concept, USA.
Aejlies, en samisk kulturinstitution för urfolk: Vad betyder det? Oskar Östergren Njajta, Verksamhetschef på om Aejlies, berättar om varför den behövs för Sverige, samerna och andra urfolk samt om hur organisationen har utvecklats när det gäller samarbeten, nutid och framåtrörelse.
Gallery and Art Educators – an ever-evolving role: Delta i samtalet där vi tillsammans utforskar hur vi bäst stöttar och utvecklar roller i våra egna miljöer. Philippa Couch, chef för förmedling, Moderna Museet. (på engelska)
Konsthallar som plats för strukturell förändring med Mariam Elnozahy, konstnärlig ledare och Erik Annerborn, verksamhetsledare på Konsthall C
Grön konst i alla färger: att inspirera konstnärer till klimatsmarta val i konstnärliga gestaltningar med Anna Ehn, chef offentlig konst, Katarina de Verdier och Ella Tuononen, intendenter för offentlig konst, Uppsala kommun.
Bänkarnas stad – en konstnärlig satsning i möbelstaden Värnamo. Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun berättar om ett unikt samarbete mellan kommun, företagare och Vandalorum.
Alla vill ha konst men vem vill betala? Nina Beckmann, museichef för Grafikens Hus, kommer att berätta om ett mångårigt ”fundraising” arbete och möjligheterna att säkra en basfinansiering från det offentliga.
Tusen kulturhus! Sebastian Dahlqvist, konstnärlig ledare och verksamhetschef, talar om att utveckla Hägerstensåsens Medborgarhus som ett ekosystem av sociala, konstnärliga och pedagogiska praktiker och bidra till en demokratisering av närområdet och hela staden.
Kvällsprogram på Österängens konsthall och Huskvarna Folkets Park
Samtidskonstdagarnas deltagare reser kostnadsfritt med Jönköpings kollektivtrafik under kvällen mot uppvisning av namnskylt.
- 16.30 Kollektivtrafik till Österängens konsthall, Birkagatan 8, Jönköping. Ta busslinje 1 (röd linje) från Juneporten till Österängens Centrum för att komma till Österängens konsthall.
- 17.00 Visning av De underjordiskas karneval – (p)Art of the Biomass och Naturen tar över på Österängens konsthall
- 18.30 Promenad eller kollektivtrafik till Huskvarna Folkets Park (Stationsgatan 24, Huskvarna). Ta busslinje 1 (röd linje) från Österängens Centrum till Huskvarna Sandagymnasiet för att ta dig till Huskvarna Folkets Park.
- 19.00 Middag och visning på Huskvarna Folkets Park.
Visning av Linda Perssons verk Let’s face it producerat i ett samarbete mellan Statens konstråd och Huskvarna Folkets Park.
Förhandsvisning av ÖVF, en film regisserad av Mima Pastor och Palle Lindqvists. En teaser till dokumentärfilmen om konstprojektet Överraska, variera, förändra av konstnärerna Lisa Torell och Jenny Nordmark.
- 21.00 Kollektivtrafik tillbaka till Jönköping.