Spånskiva kom till på ett Artist in residence i Nyhyttan som Kristina Lindberg gjorde i samband med projektet Skogen mellan oss i Bergslagen under sommaren 2020.
– I en månad bodde jag i en stuga vid det gamla kurortshotellet på orten. Syftet var att undersöka hur arbete i skogen har sett ut genom tiderna. Det visade sig bli ett enormt researcharbete där olika kulturella, biologiska, ekonomiska och historiska lager överlappade varandra om vartannat, berättar Kristina Lindberg.
För att få i gång den konstnärliga processen började hon skulptera i grenar av olika träslag. Arbetet skapade restprodukt i form av högar med bark och sågspån. Kristina Lindberg har tidigare experimenterat med att ta fram eget byggmaterial av sammanfogat spillvirke. Hon sparade därför restprodukterna och började gjuta skivor av dem. Även mineraler från järnbruket, som återfinns i jorden på orten, fick ingå i verket. Zink, järn, krom och kol.
I Spånskiva används gjutharts som bindemedel. Kristina Lindberg berättar att hon tidigare har undvikit materialet eftersom hon sett det som onaturligt. När hon fick reda på att harts kommer från tallens kåda, men är så förädlad att den upplevs som onaturlig, beslöt hon sig för att använda det ändå.