Diamantfolket

Konstnär: sara jordenö Kategorier: Tillfällig konst

Sara Jordenö har uppmärksammats runt om i världen för bioaktuella dokumentärfilmen Kiki. Nu har hon återvänt med kameran till sin födelseort Robertsfors. Ett samhälle där livet förändrades för alla när diamantfabriken plötsligt la ner.

Konstnären Sara Jordenö fortsätter att utforska samhörighet och sociala rum. Efter prisbelönta Kiki om en subkulturell ballroom-rörelse för rasifierade HBTQ-ungdomar i New York, vänder hon återigen blicken mot en liten bruksort i Västerbotten där allting en dag förändrades. Hennes nya film är producerad av Statens konstråd.

2015 kom beslutet om att lägga ner den största arbetsplatsen i Robertsfors, diamantfabriken. Nedläggningen var knappast unik. Förändringen av det svenska industrisamhället är en av de mest omfattande samhällsomvandlingarna i vår tid. Samtidigt är det kanske den mest osynliga. När media ibland rapporterar fokuserar de på siffror; på lönsamhet, stödformer och antal varslade.

Sara Jordenö ville istället förstå människorna. Hon låter Robertsforsborna själva berätta om sina liv. Om hur inte bara arbetssituationen förändrades, utan också gemenskapen, tryggheten, identiteten… Vad händer med individen och vad händer med vårt samhälle, när hela idén om arbete förändras?

Projekt genomfördes i Västerbotten i samarbete med MAN (Museum Anna Nordlander) i Skellefteå.

Industrisamhälle i förändring

Sara Jordenös film är den tredje delen i Statens konstråds serie Industrisamhälle i förändring, med curator Lisa Rosendahl. Tidigare verk i serien av konstnärerna Alexandra Pirici  och Annika Eriksson har visats i Göteborg, Grängesberg, Stockholm och Malmö.

Visningar 2016

Diamantfolket visades på ett flertal platser under 2016. Verket hade premiär i Robertsfors i Västerbotten 22 oktober, och visade därefter på ytterligare tre platser i länet: Skelleftehamn, Holmsund och Boliden. I samband med visningarna samtalade Sara Jordenö med personer ur filmen och den lokala publiken för att tillsammans dela personliga erfarenheter och sätta dem i ett större perspektiv.

Stockholm
26 oktober 2016 arrangerades filmvisning och panelsamtal på Kulturhuset Stadsteatern, ett samarbete med Forum/Debatt. Fokus var frågor som identitet, ansvar och trygghet i kölvattnet av ett industrisamhälle i förändring. Diamantfolket visades sedan dagligen i Klarabiografen från måndag 31 oktober till söndag 6 november.

Malmö
Söndag den 20 november arrangerades filmvisning följt av ett samtal med Sara Jordenö i hörsalen på Teknikens och Sjöfartens hus. Lördag den 26 november och söndag den 27 november visades sedan filmen löpande på Malmö konstmuseum.