Statens offentliga konstsamling ska inventeras regelbundet för att hålla långsiktigt. Så här görs en inventering av offentlig konst på statliga myndigheter.
Statens offentliga konstsamling ska inventeras regelbundet för att hålla långsiktigt. Så här görs en inventering av offentlig konst på statliga myndigheter.
Att inventera konst innebär att skaffa en överblick över konstverkens status, på så sätt går det lättare att planera vilka åtgärder som behöver vidtas för att konsten ska bevaras i gott skick.
Den myndighet som har konst placerad hos sig har ett ägaransvar för den. Första gången som myndigheten köpt eller fått statlig konst ska en konstansvarig utses, denna person hanterar kontakten med Statens konstråd.
Myndighetens konstansvariga har övergripande ansvar för att:
När myndigheten utser en ny konstansvarig ska ett beslut registreras genom ansökningsformuläret Myndighetens beslut om konstansvarig på Statens konstråds ansökningsportal.
Första gången en myndighet tar in konst ska en grundinventering göras. Det innebär att inventera genom att fotografera och registrera konstverk i Konstdatabasen. Genom grundinventering dokumenteras konstverken och deras aktuella placeringar per ort, byggnad, våning och rum. Dessutom får myndigheten nödvändig kunskap om konstverkens värden för att kunna hantera risker. Det blir dessutom enkelt att göra årliga uppföljande inventeringar för att kontrollera skador, förluster och stölder.
Konstinnehavet på en myndighet ska investeras årligen, eventuella skador, förluster och stölder ska rapporteras till Statens konstråd, direkt in i Konstdatabasen. Varje år under perioden juni-augusti skickar Statens konstråd instruktioner för den årliga inventeringen och rapporteringen till de konstansvariga personerna på Sveriges statliga myndigheter. Den konstansvariga organiserar inventeringsarbetet så att alla enheter/orter kan slutföra arbetet senast den sista december varje år.
Viktigt att tänka på för den årliga rapporteringen: