Utställningen curerades av Statens konstråds konstkonsulter Magnus Mattsson och Hanna Stahle. Här nedan kan du läsa deras curatoriella beskrivning av innehållet:
På uppdrag av Regeringskansliet har Statens konstråd, Nationalmuseum och Moderna Museet tillsammans arbetat fram helheter. Historisk konst möter samtida konst och skapar en mångfald i samklang som aktiverar innehållet. En genomgående tematik med konsten i detta projekt är Människa-Natur-Kultur, en tematik där särskilt Natur stämmer bra för att allmänt representera Sverigebilden, samtidigt som konstens komplexitet problematiserar kring människans avtryck som förvaltare av denna planet. Det är spännande hur denna konst som knappt kommer visas för allmänheten samtidigt placeras mitt i demokratins centrum. En miljö där våra politiker och tjänstemän verkar och tar emot sina besök.
I Statens konstråds lokaler på Skeppsholmen presenteras ett mindre urval av de ca 140 verk som vi denna gång kommer att bidraga med. Verken spänner över olika tider och konstnärskap, med färska nyinköp som Emm Berring och Roland Persson men också äldre verk ur samlingen som t ex Atti Johansson och Lenke Rothman. En konstkollektion är alltid skräddarsydd för den avsedda miljön, vi ser det ofta som en patiens som kan lösas på olika vis. Samanställda i detta nya mötesrum uppstår nya relationer och helheter.
Varje år producerar Statens konstråd ett 100-tal konstkollektioner till landets myndigheter. Det kan vara allt från Jönköpings universitet, Kriminalvården i Haparanda eller Ambassaden i Aten. Ofta när föreslagen konst ställs mot myndighetens uppdrag öppnar det upp för att tolka konsten på nya sätt. För konstkonsulterna som sätter samman konstkollektionerna krävs uppmärksamhet på faktorer som arkitektur, verksamhet och specifika behov hos den mottagande myndigheten. Det ingår även i uppdraget att ständigt utmana våra myndigheter kulturellt med konstens obundna och dynamiska kraft.
Magnus Mattsson och Hanna Stahle.