Statens konstråds årsredovisning 2024

Under mars till september 2024 visade vi utställningen Varning för konsten! med konstverk från Statens konstråds samling i våra lokaler på Skeppsholmen i Stockholm. Den lockade tusentals besökare och innehöll ett fyrtiotal verk från mitten av 1900-talet till idag, konstverk som genom åren har varit placerade på till exempel ambassader, högskolor och arbetsförmedlingar och som på olika sätt har stört, berört och i vissa fall upprört.

Med utställningen ville vi öppna upp för ett offentligt samtal om hur åsikter om konst skiftar mellan platser och sammanhang och påverkas av tidens gång. Utställningen fick stor medial uppmärksamhet med många inslag och reportage i TV, tidningar, radio och sociala medier. En stor del av debatten kom att handla om samhällsfrågor som cancelkultur, konstnärlig frihet och konstens och kulturens betydelse för en fri åsiktsbildning i hela samhället – frågeställningar som har varit centrala i Statens konstråds verksamhet sedan den inleddes 1937 och som är minst lika högaktuella idag.

Statens konstråds samverkan kring statens tillämpning av enprocentsregeln med statliga aktörer som Trafikverket, Fortifikationsverket, Statens fastighetsverk och Akademiska Hus kännetecknas av övergripande och komplexa målbilder. I dialog med samarbets parterna kan konstnärliga perspektiv inkluderas i samhällsbygget när t.ex. Trafikverket och Jernhusen gör stora infrastruktursatsningar i landet. I samverkan med de statliga fastighetsägarna och bolagen kan vi bryta ned målen i konkreta och genomförbara konstprojekt för vitt skiftande miljöer som regementen, campusområden, järnvägsstationer och kulturhistoriska miljöer. I september lyftes den monumentala skulpturen bLINK av konstnären Katharina Grosse på plats på järnvägsviadukten till Västlänkens järnvägsbro vid Olskroken i Göteborg. Den rosalackerade aluminiumskulpturen är stor som ett trevåningshus och utgör ett högst oväntat och nytt inslag i stadens landskap. Skulpturens stora skala gör att den tar plats i stadsrummet och samspelar med den omgivande stadens bebyggelse som till exempel den historiska försvarsanläggningen Skansen Lejonet från 1600-talet.

Sedan lång tid har Statens konstråd en omfattande samverkan med statliga myndigheter över hela landet kring placering av konstverk från den statliga offentliga samlingen och idag visas omkring 100 000 konstverk i olika statliga miljöer och verksamheter. Intresset för placering av ny konst är mycket stort och varje år förnyas många av de konstkollektioner som finns på fängelser, domstolar, universitet, regementen och förvaltningsmyndigheter. Samlingen är förmodligen Sveriges största och mest tillgängliga konstutställning och ger oerhört många människor tillgång till konst- och kulturupplevelser i sin vardag. Under 2024 har vi utökat förmedlingsinsatser för den statliga offentliga konsten i hela landet. Behovet är starkt och insatserna har varit mycket uppskattade, inte minst på universitet och högskolor där konsten utgör en central del i målsättningen att forma attraktiva, kreativa och dynamiska lärandemiljöer.

Statens konstråd har sedan början av 2000-talet även en väl utvecklad samverkan med kommuner, regioner och civilsamhället. Under 2024 har vi förberett en kommande satsning på samarbeten med mindre kommuner som inte regelbundet arbetar med konstnärlig gestaltning av offentlig miljö. Syftet är att stärka mindre kommuners arbete med offentlig konst och gestaltad livsmiljö inom till exempel bostadsområden och skolmiljöer, miljöer som har hög relevans för barn och unga. Det gäller såväl beställningar som 6 förvärv av nya konstverk i samband med nybyggnation, men även användning, utveckling och bevarande av äldre offentliga konstverk i 1900-talets byggda kulturmiljöer.

I Statens konstråds förmedling och kommunikation är målsättningen att alla ska kunna möta och upptäcka konsten. Vi ser att intresset för offentlig konst idag kanske är större än någonsin tidigare och att den offentliga konsten har en unik förmåga att beröra och engagera många människor. Ett levande exempel på detta var Örebro OpenArt 2024 där Statens konstråd i samarbete med Örebro kommun under sommaren samarbetade med konstnären Valeria Montti Colque. Mitt i gaturummet uppförde hon den poetiska och storskaliga performancen och konstinstallationen El Rey gick ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Ekekas Mantel. Tillsammans med barn, ungdomar och vuxna byggde konstnären upp ett slags heligt minnesberg bestående av olika föremål och bilder som örebroare och andra hade lämnat in till konstnären under våren. I ceremonier och ritualer som konstnären skapade på plats kunde de sedan delta och tillsammans reflektera över konstverket och sina upplevelser och intryck.

I oktober arrangerade Statens konstråd konferensen Samtidskonstdagarna 2024 i Värnamo och Jönköping i samverkan med Jönköpings kommun, Vandalorum museum för konst och design, Värnamo kommun och Region Jönköpings län. Samtidskonstdagarna är den största årligt återkommande mötesplatsen för konstaktörer i Sverige. Flera hundra yrkesverksamma personer från konstområdet och personer från andra samhällsområden möttes för att diskutera samtidskonstens komplexa ekosystem, nätverk och finansieringsmodeller. 2024 har varit ett ovanligt händelserikt år och utöver en mycket omfattande verksamhet kom andra halvåret att präglas av den aktuella utredningen om Statens konstråds uppgifter eventuellt kan inordnas i Moderna Museet. Vår förhoppning är att eventuella framtida organisationsförändringar kan leda till att vår verksamhet inom området offentlig konst och gestaltning av samhällets gemensamma miljöer fortsatt kan utvecklas för att öka allas tillgång till konst- och bildningsupplevelser i hela landet.

Sammantaget kan vi konstatera att det finns en stor och ökande efterfrågan på samverkan med Statens konstråd. Verksamheten är unik i så måtto att vi i snart nittio år har producerat konst som människor möter i sin vardag över hela landet, i såväl större och mindre samhällen som i glesbygdsregioner där det är långt till kulturinstitutioner. Människors möten med den offentliga konsten är en källa till självreflektion och diskussion kring kulturens kraft att estetiskt och kognitivt beröra oss och få oss att växa i både tanke och känsla.

Henrik Orrje, vik. direktör