Utredningen om en sammanslagning av Moderna Museet, ArkDes och Statens konstråd saknar nödvändiga risk-och konsekvensanalyser. Det finns en hög risk att det kan leda till negativa effekter för den offentliga konsten och gemensamma miljöer i hela Sverige. Ytterligare analysarbete krävs innan beslut om en eventuell sammanslagning kan fattas. Det skriver Statens konstråd, den nationella expertmyndigheten för offentlig konst, i sitt remissvar som i dag lämnats in till Kulturdepartementet.


Statens konstråd är Sveriges nationella myndighet med ansvar för att producera, förvärva och förmedla offentlig konst av nu levande bild-och formkonstnärer, stärka samtidskonstens utveckling och spridning samt utveckla och sprida kunskap om offentlig konst och våra gemensamma livsmiljöer. Statens konstråds arbete bygger i hög grad på samverkan med offentliga och privata fastighetsägare, kommuner, regioner, civilsamhället och konstlivet i stort.
I vårt remissvar påpekar vi att utredningen helt saknar risk- och konsekvensanalyser som kartlägger de långsiktiga effekterna av en sammanslagning av Statens konstråd med Moderna Museet och ArkDes. Ett sådant beslut skulle kunna få omfattande negativa konsekvenser för offentlig konst och gestaltningen av våra gemensamma miljöer, både på kort och lång sikt. Trots att utredningen lyfter fram potentiella fördelar inom administration och effektivisering, ger den ingen klar bild av hur sammanslagningen skulle påverka de tre myndigheternas verksamheter eller deras långsiktiga utveckling. Vi anser att en fördjupad analys behöver genomföras innan några beslut tas.
Idag spelar Statens konstråd sedan närmre 90 år tillbaka en avgörande roll för att främja konstnärlig kvalitet och förnyelse i hela landet, och för att upprätthålla samarbeten mellan stat, kommuner, regioner och privat sektor.
Vi ser allvarligt på risken att en sammanslagning skulle kunna urvattna vår identitet och minska vår synlighet, vilket i sin tur skulle kunna leda till en försvagad utveckling av den offentliga konsten. Vi konstaterar också att ett flertal remissinstanser delar vår analys, och att många aktörer inom kulturlivet har uttryckt en enad ståndpunkt om att sammanslagningen riskerar att försämra förutsättningarna för offentlig konst. Enligt vår bedömning innebär försvagad statlig närvaro på området att den konstnärliga förnyelsen kommer att bromsas, vilket skulle ha en negativ inverkan på kommuner och regioners förmåga att främja konstnärlig kvalitet och förnyelse.
Vi ser även att det saknas en tydlig vision för den nya föreslagna myndighetens verksamhet. Sammanfattningsvis ser vi att en fullständig risk- och konsekvensanalys och en tydlig vision är nödvändiga innan ett beslut tas om en eventuell sammanslagning. Utan dessa kompletterande analyser ser vi att det finns stora risker att en sammanslagning leder till försämrade förutsättningar för utveckling och förnyelse av området offentlig konst i hela landet.
Ladda ner och läs hela remissvaret
För mer information kontakta
Eva Malm Öhrström