Modellen bygger på dialog och ett medskapande arbetssätt som handlar om att tillsammans ta sig an utmaningar från flera olika perspektiv. En medskapande process är extra viktig i just komplexa frågor och utmaningar, där expertis eller kunskapsförmedling från ett håll inte räcker till för att skapa förändring. I utmaningar som att utveckla samtidskonstområdet behövs alla intressenters perspektiv och engagemang för att hitta och möjliggöra nya vägar och lösningar. En framgångsfaktor är också att framtida deltagare och användare av processens resultat inkluderas redan i planering och designfasen.
Modellens tre faser
Modellen för regionala konstpolitiska samtal består av tre faser:
- Förprocess: En lokal/regional arbetsgrupp bildas med olika aktörer från det fria och offentliga konstfältet i en region.
- Samtalsträffar: Arbetsgruppen bjuder brett in politiker, tjänstepersoner och konstaktörer till en serie av cirka tre samtalsträffar.
- Lärdomar: Arbetsgruppen och övriga deltagare drar lärdomar från samtalen och processen. Lärdomarna tas vidare i fortsatt arbete och samverkan.
Samarbete mellan Statens konstråd och flera regioner
Modellen för regionala konstpolitiska samtal utvecklades 2018–2020 genom tre pilotprocesser som genomfördes i samverkan med region Södermanland, region Gävleborg och region Västmanland. 2020 och 2021 har vi genomfört liknande processer i samarbete med region Dalarna och region Västmanland.
Modellen utvecklas kontinuerligt och anpassas till varje sammanhang. De regionala aktörerna är experter på den lokala kontexten och samtidskonstfältet och kan förankra modellen på plats. Statens konstråd bidrar med modellramverket och samskapande processledning, samt lärdomar och koppling till det nationella konstområdet.