Byalaget en central del
Caroline Selvin har varit engagerad i Hasselfors byalag i tjugo år, och menar att byalaget är en central del i varför människor engagerar sig i projektet. Precis som Thomas tycker även Caroline och byalaget att insamlingen av mikroberättelser är viktig för dokumentationen av Hasselfors. En av anledningarna till att människor ställer upp i denna typ av projekt, enligt Thomas Dahlberg, är för att de känner ett stort engagemang för Hasselfors. Där finns ett platsintresse snarare än ett sakintresse menar han.
– I Laxå centralort organiserar man sig efter intresse, som en sport eller liknande. Där finns inte den typen av organisering som man hittar på de mindre orterna i kommunen. Men den mobiliseringen är på samma gång stark och bräcklig. Stark eftersom det finns en kraft för att verka för orten och bräcklig på grund av att det krävs så pass mycket ideellt arbete och ett genuint intresse för orten man bor på, berättar Thomas Dahlberg.
Insamlingen en del av processen
Men engagemanget för Hasselfors verkar inte saknas hos deltagarna i Katja Aglerts träffar. Lilian Bohlin, som också är engagerad i byalaget och deltar vid träffarna, tyckte först att konceptet var en aning luddigt, men kände sig snart mer bekväm och kunde fokusera mer på samtalen och berättelserna som delades än på det färdiga verket. Hon känner att hon kunnat vara med och påverka genom att delta i träffarna och hoppas att gestaltningen ska kännas mer som deras när den väl är på plats.
– Det känns kul att ha varit med och bidragit med min berättelse. För mig är konst en staty eller en målning, men nu har jag fått fler tankar om vad konst kan vara utanför det.
För Katja Aglerts insamling av mikroberättelser är i sig en konstnärlig process, något hon varit intresserad av under hela sin konstnärliga karriär. Och med tilltro till de situationer som skapas, och ett ömsesidigt förtroende med deltagarna i processen, skapas (mikro)historia i Hasselfors just nu.
Text och foto: Joanna Theander