Här kan du som vill veta mer om de kommunala planeringsprocesserna se hur konstnärer och konstnärlig metod kan bidra i de olika stegen av planprocessen.
Här kan du som vill veta mer om de kommunala planeringsprocesserna se hur konstnärer och konstnärlig metod kan bidra i de olika stegen av planprocessen.
Planprocesser består av både översiktsplaner och detaljplaner i vilka kommuner beskriver hur den fysiska miljön ska utvecklas. God planering handlar om att skapa långsiktigt hållbara platser för invånare och besökare. För att lyckas med det krävs att flera olika perspektiv vävs in i processen. Konstnärer och konstnärlig metod kan tillföra nya perspektiv till planeringen och hur vi utvecklar våra gemensamma rum.
Översiktsplanen anger riktningen för hur den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön ska gå till. Planen ger vägledning för beslut om hur mark-, vattenområden och bebyggd miljö kan användas, utvecklas eller bevaras. Det konstnärliga perspektivet tillför dimensioner och synsätt som tillsammans med andra kompetenser skapar en helhet i planeringen.
I detaljplanen beslutar en kommun om hur mark-, vattenområden och bebyggelse ska användas. Beroende på platsens komplexitet och kontext tas detaljplaneprocessen fram genom ett standardiserat, utökat, begränsat eller samordnat förfarande. Den bedömning som görs i en detaljplan ger ramarna för beslut, som exempelvis bygglov. Konstnärliga metoder och perspektiv bidrar till detaljplanen genom att kartlägga och undersöka behov och förutsättningar för konst och offentlig gestaltning i det planlagda området. Planeringen tillförs också nya perspektiv på och hur vi utvecklar våra gemensamma rum. Här förklaras de olika stegen i ett utökat förfarande.