Kung får nya kläder när Valeria Montti Colque och Statens konstråd gör verk i Örebro 

Den 15 juni förvandlas en välkänd plats i Örebro när Statens konstråd, Örebro OpenArt och konstnären Valeria Montti Colque samarbetar i ett nytt storskaligt konstverk bestående av en installation och ett performance. El Rey gick ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Ekekas Mantel byggs upp tillsammans med allmänheten och är ett tillfälligt offentligt konstprojekt. 

Valeria Montti Colque är en svensk-chilensk konstnär som är känd för sin unika bildvärld och just nu medverkar vid Venedigbiennalen. Hennes storskaliga installationer tar över och förvandlar platserna där de uppförs till nya rum av gemenskap och samhörighet. Verken aktiveras ofta i ritualliknande performance genomförda av olika slags karaktärer, gudar och mytologiska varelser som är skapade av konstnären, ofta med inspiration från skapelseberättelser och populärkultur.  Allmänheten, andra konstnärer, familj och vänner blir ofta en del av skapandet av hennes konstnärliga värld – samarbetet är en grundsten i konstnärskapet. 

I Örebro möts publiken av verket El Rey gick ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Ekekas Mantel och ett flertal av Montti Colques gestalter som leder publiken i en ritualliknande procession– från slottet till Karl XIV Johan-statyn. Men platsen är sig inte lik. Statyn har förvandlats till en Ekeka– en välkomnande och generös gudinna skapad av Valeria Montti Colque. Runt statyn ligger Ekekas gigantiska mantel, gjord av blommor och prydd med en slags regnbåge bestående av tretton färger. Tillsammans med publiken bygger konstnären upp ett heligt minnesberg som består av olika föremål och bilder som har lämnats in av örebroare och andra under våren. Berget sätts sedan på en flotte och deltagare, åskådare och fåglar bjuds på en festmåltid.  

När Valeria Montti Colque samlar in föremål, bilder, symboler och berättelser blir det i sig som en ritual där sakerna fogas samma i nya konstellationer, och nya betydelser uppstår, berättar Edi Muka, curator på Statens konstråd. Hennes konstnärskap är en kärleksförklaring till jordens skönhet och handlar mycket om att vara den du är och leva i världen tillsammans, som en motsats till den splittring och polarisering som präglar vår tid, säger han. 

Valeria Montti Colque representerar Chile i årets upplaga av Venedigbiennalen. El Rey gick ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Ekekas Mantel är hennes hittills största installation och performanceverk i det offentliga rummet. Verket ingår i Statens konstråds nya serie All my relations, som genom konstnärliga praktiker undersöker ritualens förmåga att skapa gemenskap och tillhörighet. 

Om Örebro OpenArt 

OpenArt är örebroarnas återkommande konstutställning, utomhus, mitt i staden. Genom hög konstnärlig kvalitet och frihet skapar biennalen inspiration, nya tankar, och samtal som främjar demokratin både under och mellan utställningsåren.